Jogurty a mléčné produkty jsou velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Ne vždycky nám však mohou prospívat.
Události247 psaly například o tom, že řada jogurtů v obchodech obsahuje vysoké množství cukru. Ten je totiž pro výrobce levnější než samotná ovocná složka a proto se k této nezdravé variantě často uchýlí. Některé jogurty mohou obsahovat klidně až 15 gramů cukru na porci, což není zrovna málo. Řada tuzemských jogurtů je také obohacena o umělé přísady, jako různá barviva a aromata.
Zákazník nemá šanci poznat, že je výrobek špatný
Legislativa také dohlíží na to, aby měl jogurt správný název. Například ochuceným jogurtem se může označovat podle obecného evropského nařízení výrobek, který obsahuje maximální podíl ochucují složky 30 procent. Psali jsme, že pokud je to více, už se jedná o dezert. A na jeden takový, který však nesplňoval parametry, upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svém webu Potraviny na pranýři.
Závadný výrobek kontroly odhalila v obchodním řetězci Kaufland v Brně na Sportovní ulici. Konkrétně se jednalo o K Jarmark Termix s pistáciovou příchutí. Výrobcem je firma Ekomilk z Frýdku-Místku. Inspektoři zjistili, že daná potravina netypicky zapáchala. Její chuť byla navíc nahořklá, nepříjemně přetrvávající v ústech a konzistence výrobku byla řídká a krupičkovitá s hrubými částicemi. Potravina byla vyhodnocena jako nevhodná k lidské spotřebě.
Jak si vyrobit domácí termix
Termix přitom většina z nás jí už od dětství. Tradice tohoto výrobku se píše od roku 1976, jak upozornil web Kupi. Jeho receptura se ale od té doby samozřejmě změnila a řada z nás už tak vnímá jeho jinou chuť. Pokud vám termixy z obchodů z nějakého důvodu nechutnají, můžete si zkusit vyrobit svůj, domácí. Na čtyři porce potřebujete 400 ml mléka, jeden vanilkový nebo čokoládový pudink, trošku cukru a 250 gramů polotučného tvarohu.
Z mléka odeberte jednu třetinu a zbylé dvě třetiny dáte do hrnce ohřát na sporák. Odebranou třetinu mléka mezitím promícháte s cukrem, pudinkem a přilijte k ohřátému mléku. Vše přivedete k varu a vaříte asi minutu. Vzniklý pudink zakryjte fólií, aby neutvořil škraloup, a necháte zchladnout. Pudink pak promícháte s tvarohem, v lednici necháte zchladnout a výborná domácí pochoutka je hotová.