Najíst se v dnešní drahé době v restauraci se pomalu ale jistě stává téměř luxusem. Navíc si tam někdy můžete přivodit i zdravotní problémy.
Představte si, že jdete někam na oběd, možná si i pochutnáte, ale nemáte ani tušení o tom, jak vypadá kuchyně dané restaurace. Může se tak stát, že sníte jídlo, které byste jinak nedali ani psovi. V létě například inspektoři Státní veterinární správy museli zlikvidovat přes 30 kilogramů různého masa, které objevili při kontrole restaurace v centru Prahy. U části potravin nešlo zjistit původ a stáří, další byly už více než měsíc prošlé. Psal o tom web TN.
Hazard se zdravím
Nedávno inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyrazili na kontrolu do restaurace s názvem Hospoda u souseda v obci Kokory. Našli tam hovězí maso, které silně zapáchalo po kažení a byly u něj patrné barevné změny související s kažením. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Jednalo se o surovinu pro přípravu pokrmů, popisuje inspekce na svém webu Potraviny na pranýři. Dané maso mohou přitom mohou mít lidé i doma. Pokud je v podobném stavu, v žádném případě by ho neměli konzumovat.
„No to je teda nechutné. Pokud tam měli tolik masa a nevyhodili ho, to ho pak chtěli jako vařit pro zákazníky? Já ani své kočce nedám prošlou šunku,“ zděsila se paní Anna z Brna, když jsme jí výše uvedenou situaci popsali. Před několika lety veterináři také zjistili vážný problém s brazilským drůbežím masem. Pražská firma tehdy nepočkala na výsledky šetření a poslala do oběhu 1,5 tuny masa s bakteriemi salmonely. Maso šlo do čtyř asijských restaurací a zákazníci ho snědli. Psal o tom web Český rozhlas.
Kvalita masa v obchodech jde dolů
Závadné maso si však mohou zákazníci poměrně často koupit také v obchodech, jak jsme na Událostech247 psali několikrát. Například zákazníci, kteří si koupili hovězí kližku v prodejně Lidl v Brně však asi byli nemile překvapeni, když potom maso doma rozbalili. Potravina totiž zapáchala po kažení a povrch masa byl lehce oslizlý s barevnými změnami. Bezpečné už kolikrát není ani kuřecí maso, které podle kontrol často obsahuje bakterie salmonely.
Při koupi baleného masa v obchodech zákazník nemá moc šancí poznat, zda je v pořádku. Jak jsme psali už dříve, je proto potřeba dbát na to, aby mělo kuřecí maso, které kupujete, krásnou narůžovělou barvu. Pokud vám pak kuřecí doma v lednici bledne a šedne, je nejvyšší čas je spotřebovat. Až začne převládat šedá barva, pak už je lepší maso rovnou vyhodit. To samé platí, pokud se vám ruka skoro přilepí ke kuřeti a maso je velmi slizké a kluzké. Když i po opláchnutí tento stav zůstává stejný, maso určitě nejezte.