80 procent nakažených covidem je neočkovaných, uvádějí statistiky. Omikron může být velkou změnou

V Česku se za uplynulý rok nakazilo přes 1,74 milionu lidí koronavirem. Značná část z nich nebyla očkována. Číslo však stále klesá s počtem očkovaných.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Za minulý rok potvrdily testy v České republice přes 1,74 milionu případů výskytu koronaviru. Hospitalizovaných bylo přibližně 111 tisíc. Obětí covidu čítaly přes 24 tisíc. Zhruba 8 z 10 nakažených byli lidé bez očkování proti covid-19, podobné hodnoty čítaly i statistiky hospitalizovaných a zemřelých. Z těch pacientů, kteří skončili na jednotce intenzivní péče bylo neočkovaných 87 procent.

Statistiky za uplynulý rok

Nejvíce nakažených pak bylo v listopadu, asi 400 tisíc. Nejméně se už trendově šířila nákaza v létě, asi 12 tisíc za oba prázdninové měsíce. Nakažených bez očkování bylo více než 1,43 milionu lidí. Jejich podíl mezi všemi případy však klesá s přírůstkem očkovaných. Ještě v lednu totiž byl podíl neočkovaných 99 procent, ke konci roku klesl na 60 procent. Data také ukazují, že se covidem nakazilo zhruba tři a půl tisíce lidí, kteří dostali posilující dávku.

iZdroj fotografie: Unsplash
Virová statistika

Nemocnice přijaly nejvíce nakažených v březnu, přes 25 tisíc. Očkování nemělo více než 80 procent hospitalizovaných. Na JIP dokonce 87 procent lidí. Za celý minulý rok potřebovalo zhruba 22 300 lidi umístění na JIP. Čísla se týkají pacientů od 16 let výše. Nejvíce úmrtí s koronavirem přibylo během března, přes 6 tisíc. Během letních měsíců pouze 44 nakažených, uvedla CNN Prima NEWS.

Prognóza pro 2022

Dokud se neobjevila mutace omikron, tak to to vypadalo, že je vrchol poslední vlny za námi. Nejspíše ale nastane nová vlna, a to už během ledna. Nejspíše se jí kvůli vysoké nakažlivosti nikdo nevyhne, ať už má člověk očkování či protilátky. Podle šéfů některých nemocnic by se tak do boje měli zapojovat ambulantní lékaři a odlehčit tak nemocnicím. Uvedly Lidovky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianta omikron

Ačkoliv data sdělují, že má mutace omikron povětšinou mírný průběh, nicméně obchází očkování a je vysoce nakažlivá. Ve Velké Británii i Izraeli už řádí ve velkém. Tamní vlády zavádí opatření. Ta očekávají i lidé v Česku, podle výzkumu agentury Median si dvě třetiny Čechů myslí, že mírná opatření nastanou i u nás, uvedl iROZHLAS.

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články