Možná vás čeká zvýšení mzdy. Přečtěte si, které profese si v roce 2022 přilepší

V roce 2022 se dočkají zaměstnanci vyššího finančního ohodnocení hned v několika odvětvích. Státní zaměstnanci mají ovšem smůlu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jako každý rok i letos nás čeká zdražování tepla, nebo elektřiny. Jsou ale lidé, kteří to až tak nepocítí, protože mají to štěstí, že se jim tento rok zvýší mzda. Říká se, že každá koruna navíc je dobrá. Komu by se taky nehodilo mít o pár stovek až tisíc vyšší příjem. Kvůli špatné ekonomické situaci si ale většina zaměstnanců bude muset na zvýšení mzdy nechat zajít chuť, jak napsaly Seznamzprávy. Některé profese však mají i přesto naději, že si tento rok přece jen o něco přilepší.

Nejvýdělečnější zůstává práce v IT technologiích

Tradičně nejvíc si letos podle analytiků vydělají odborníci na počítače nebo bankéři. Nedostatek pracovních sil v oboru ale zřejmě donutí přidat na penězích třeba také pracovníkům v sociálních službách a v dopravě, napsal Deník. „Rozhodně roste finančnictví a pojišťovnictví, logistika, doprava a zásobování. Nabírat jednoznačně bude i zdravotnictví a sociální služby,“ potvrdil Tomáš Ervín Dombrovský, který je analytikem portálu Jobs.cz. Už minulý rok přitom výdělky zdravotních sester atakovaly hranici 50 tisíc.

iZdroj fotografie: Unsplash
Práce na telefonu

Odporníci na počítače a vývojáři si loni každý měsíc vydělali až 100 tisíc. Zaměstnanci, kteří zůstávají v dosavadní práci a chtěli by si domluvit vyšší příjem, mohou podle experta očekávat jeho zvýšení nanejvýš o pět až sedm procent ročně. „Mohlo by se to tedy zhruba krýt s inflací, ale výraznější růst neočekávám,“ uvedl Dombrovský. Odvážlivci, kteří by se nebáli změnit práci, si podle něj mohou polepšit až o 15 procent.

Šance na vyšší výdělek je především ve velkých městech

Nejžádanějšími profesemi jsou dlouhodobě odborníci na informační technologie, například vývojáři. Zvýšil se teď také zájem o on-line marketing a prodej. Nedostatek je i zkušených profesionálů v energetice a stavebnictví, a obecně chybí technici. „Extrémní zájem je o inženýrské pozice, z nich mnohem více lidí odchází do důchodu, než kolik jich přichází na trh,“ vysvětlil podrobněji Dombrovský.

Prace-korporat-kariera iZdroj fotografie: Depositphotos
Práce ve firmě

Ve výši finanční odměny hraje roli také lokalita, ve které se firma nachází. Peníze navíc zřejmě nedostanou pracovníci v místě, kde by bylo obtížné sehnat obdobnou práci. „Vyšší šance na přidání budou ve velkých městech a jejich okolí. Především v Praze, Brně a v Ostravě než někde na periférii republiky,“ uvedla Jitka Součková, která je manažerkou personální agentury Grafton Recruitment. Státní zaměstnanci si o vyšších mzdách mohou nechat zdát. Zmrazila jim je vláda premiéra Petra Fialy

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články