Budou si neočkovaní platit léčbu sami? Lidovec Výborný by to uvítal

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný by nechal neočkovaným pobyt na jednotce intenzivní péče proplatit. Podle něj mají nést následky za své rozhodnutí.

i Zdroj fotografie: S vědomím Marka Výborného / Facebook
                   

V případě, že člověk bez vakcíny skončí kvůli onemocnění covid-19 na jednotce intenzivní péče, bude si zdravotní péči hradit sám. Takovou představu má šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Týkat by se to mělo jedinců, kteří nemají žádnou kontraindikaci vůči očkování. Jak uvedl lidovecký poslanec, pro server SeznamZprávy, takový člověk by mohl zabírat místo například onkologickému pacientovi.

Úhrada léčby i pro kuřáky

„Rozhodl ses svobodně, ale musíš počítat s tím, že poneseš následky,“ vyslal Výborný jasný signál vůči neočkovaným. Předseda poslaneckého lidoveckého klubu si je ale zároveň vědom, že takový návrh by mohl narazit na Ústavu. Navzdory tomu doufá, že by se našlo nějaké řešení a hodlá proto apelovat na vedení ministerstva zdravotnictví a Legislativní radu vlády ČR, aby jeho možnost zvážila.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kuřáci

Vysvětluje to tím, že takový postup by byl naprosto logický a správný. Jak informuje server iDnes Výborného nápad nezůstal bez odezvy. Návrh se nelíbí nejen řadě lékařů, ale také některým politikům. Poslanec Patrik Nacher (ANO) se vyjádřil na sociální síti Twitter, že by stejná spoluúčast jako pro neočkované měla platit také pro obézní pacienty nebo pro lidi, co kouří a pijí alkohol. Jinak by neočkovaní, podle něj, neměli důvod platit zdravotní pojištění.

Nová vláda povinné očkování zruší

Podobně se nedávno vyjádřil také zubní lékař a šéf České stomatologické komory Roman Šmucler, který mluvil o zvýšení poplatků pro obézní lidi a kuřáky, pokud by platila u neočkovaných povinnost platit si léčbu. Podobně to vidí také lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert. Zavedení úhrady léčby neočkovanými pacienty je podle něj stejné jako kdyby si kuřáci platili zdravotní péči, když dostanou infarkt.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Pollert má za to, že by podobný návrh měl směřovat vůči celé společnosti, protože velká část lidí žije nezdravě. Poslanec Marek Výborný ale zároveň netlačí na povinné očkování. Je si vědom toho, že by se taková vyhláška špatně vymáhala. Rozhodnutí o povinném očkování rozděluje nejen politiky a veřejnost, ale také samotné členy vlády. Předchozí kabinet Andreje Babiše (ANO) rozhodl o povinném očkování pro lidi nad 60 let. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se ale rozhodla tuto vyhlášku zrušit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články