Neočkovaní lidé v Kanadě, kteří přišli o práci, nedostanou podporu v nezaměstnanosti

Epidemie v Kanadě nabírá na obrátkách. Tamní úřady ohlásily za den rekordních téměř 40 tisíc nových nákaz koronavirem. Ukončené očkování má téměř 77 procent populace.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronaviru v Kanadě výrazně zrychluje a země zaznamenává rekordní počty nakažených. Tamní úřady hrozí zablokováním sociálních dávek lidem, kteří přijdou o práci, protože se odmítli nechat očkovat vakcínou proti covidu-19. Podle kanadské federální ministryně veřejných služeb Carly Qualtroughové by se nezaměstnaní odmítači očkování mohli v takové situaci bez dávek ocitnout do doby, dokud budou obavy o veřejné zdraví na prvním místě, píše kanadský server CP24.

Dokud bude ohrožená ekonomika

Do sady dávek pro nezaměstnané, chtějí tuto zásadu zakomponovat liberálové, mezi které ministryně patří. Výjimku by měli pouze lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou očkovat. Podle ministryně je rozhodnutí i ekonomické. Záměrem opatření je docílit toho, aby podniky i během šíření epidemie zůstaly v provozu a současně také podpora vakcinace.  Epidemie v posledním týdnu v Kanadě zrychlila. Pravidělně každý den přibylo přes 20 tisíc nových případů covidu-19.

Opatření zůstanou v platnosti, dokud ochrana veřejného zdraví v souvislosti s epidemií bude hlavní prioritou tamní vlády. „Dokud bude ohroženo kolektivní veřejné zdraví Kanaďanů, a tím bude ohrožena naše ekonomika, budeme muset mít politiku veřejného zdraví na prvním místě v našem rozhodování v oblasti zaměstnanosti a ekonomiky,“ řekla ministryně v rozhovoru pro The Canadian Press s tím, že neví, jak dlouho to bude. V Kanadě žije osmatřicet miliónů lidí.

40 tisíc nových případů

Poslední kolo vládních dávek pro těžce zasažená pracovní odvětví má trvat do začátku května. Liberálové ale mají pravomoc prodloužit pomoc až do léta, pokud by to bylo nutné, píše Echo24. Když se Qualtroughová stala v říjnu 2019 ministryní, byla v zemi historicky nízká míra nezaměstnanosti. Pandemie vše změnila. Mezi březnem a dubnem 2020, kdy první koronavirová vlna uzavřela velkou část ekonomiky, zanikly tři miliony pracovních míst. Nezaměstnanost se přehoupla v květnu do historického maxima 13,7 procenta.

Kanadské úřady ve čtvrtek ohlásily bezmála 40 tisíc nových případů infekce koronavirem, což je dosud nejvyšší bilance. Provincie Quebec a Ontario kvůli rekordním počtům nakažených zavedla nová protiepidemická opatření. Od začátku pandemie se v zemi podle údajů tamní zdravotní databáze nakazilo covidem-19 více než 2,1 milionu lidí. Testy nyní odhalily téměř 234 tisíc aktivních případů. Kvůli covidu zemřelo přes 30 tisíc Kanaďanů. Ukončené očkování má v zemi téměř 77 procent populace, třetí posilující dávku dostalo zhruba 20 procent lidí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články