Piráti pokračují v čistkách: Židle se viklá také pod známým právníkem, který chce uznávat protilátky

Piráti řeší setrvání právníka a experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála ve vládním týmu. Vadí jim některá jeho vyjádření.

i Zdroj fotografie: Jan Kurel / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Podle předsedy Ivana Bartoše některé Dostálovy výroky vyvolávají obavy mezi částí pirátských voličů i odborníků a vedou ke zpochybňování vědeckých názorů, o které se opírá boj s covidem. Dostálovi je to však jedno a hlavu si s tím neláme. Řekl, že pokud se někomu nelíbí jeho názory, je to jeho problém. Informaci přinesl iDNES.

Podle Bartoše se Dostál stará o zpochybňování pozice strany

Ondřej Dostál je pirátský odborník na zdravotnické právo. Podle Lída strany Ivana Bartoše ale nejsou některá jeho prohlášení v pořádku a zvažuje se proto jeho odvolání z poradního vládního týmu. Dostál na svém twitterovém účtu pravidelně zveřejňuje statistiky nakažených, kteří covid prodělali, a těch, kteří ne. Bartoš řekl, že v tom vidí podněcování ke zpochybňování vědeckých názorů.

iZdroj fotografie: S vědomím Ivana Bartoše / Facebook
Ivan Bartoš

Dostál je známý tím, že bojuje za uznávání protilátek proti covidu a na sociálních sítích pravidelně zveřejňuje data o epidemii. Ta ale podle Bartoše čerpají z dezinformačních webů. Ze statistik, které právník zveřejňuje, mimo jiné plyne, že velkou část nově nakažených tvoří očkovaní, kteří covid nikdy neměli. Tato vyjádření však podle Bartoše zavdávají příčinu ke zpochybňování pozice Pirátů.

Napětí mezi Piráty narůstá, stranu opouštějí členové

Dostál na svém Twitteru napsal, že se v něčem s Bartošem shoduje a v něčem ne: „Jsme dospělí a umíme s tím žít. Pokud se části Pirátů nelíbí moje data či názory, je to jejich problém. Možná mě vyhodí, ale určitě neumlčí.“ Dostál byl před volbami spolu s pardubickou radní Michaelou Matouškovou ze STAN a senátorem Karlem Zitterbartem za STAN kandidátem koalice Pirátů se Starosty a nezávislými na ministra zdravotnictví.

iZdroj fotografie: s vědomím České pirátské strany / Facebook
Piráti

Ještě před volbami na sebe upozornil tím, že nechtěl říct, jestli je očkovaný proti covidu. Později prozradil, že kvůli k opakovaně změřené přítomnosti protilátek očkován není. Napětí mezi Piráty by se dalo krájet. V úterý ze strany vystoupil zastupitel Prahy 9 Petr Daubner, který tam byl čtyři roky. Za jeho rozhodnutím je podle jeho slov údajná proměna strany, kterou při svém vstupu považoval za liberálně středovou. Místopředseda Pirátů Martin Kučera v pondělí rezignoval na všechny stranické funkce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články