Primátor Hřib se pustil do Marka Bendy. Vytáhl starý rozhovor o zákazu rozvodů

Strany koalic SPOLU a PirSTAN spolu vyjednávají o vládě a jsou blízko podpisu koaliční smlouvy. Mezi jejich členy ale nevraživost často přetrvává.

i Zdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ačkoli se očekávalo, že mezi pěti stranami SPOLU a PirSTAN bude po vítězných volbách panovat spíše přátelská atmosféra, opak je pravdou. Piráti STAN vyčítají, že údajně porušili dohodu o podpoře svých kandidátů. Významný představitel Pirátů, pražský primátor Zdeněk Hřib, se nyní pustil do dlouholetého poslance a nového předsedy pražské ODS Marka Bendy. Vyčítá mu příliš konzervativní postoje. Na situaci upozornil server Echo24.

Chce nás vrátit do středověku

Vybral si k tomu rozhovor, který Benda před třemi roky poskytl Reflexu. V něm uvedl, že uzákonění rozvodů před 60 lety byla chyba, protože místo výjimky se z nich stalo pravidlo. Primátor Hřib na to poukázal na Twitteru, kde se do Bendy ostře opřel. „Pražská ODS si zvolila za předsedu člověka, který chce zakázat rozvody. Gratulujeme Marku Bendovi a slibujeme, že uděláme maximum proti návratu do středověku. Jsem rád, že pražská ODS už se nijak netají svým extrémně konzervativním směřováním,“ napsal.

iZdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA

Samotný Benda na ostrý výpad primátora hlavního města nereagoval. Faktem je, že například ve sněmovně se o nějaký zákaz rozvodů viditelně nesnaží. „Já vím, že je to dneska obtížně konstruovatelné. Jenom říkám, že rozvod je zásadní chyba právě tím, že se z výjimky stalo právní pravidlo. A já prostě nechci, aby se z výjimek stala norma,“ uvedl před třemi a půl lety.

Stává se z vás druhá Krnáčová

Výroky Hřiba nenechaly chladné některé představitele SPOLU. „Když vidím vaši hloupou komunikaci, je to fakt ztráta času. Vy jste důvod, proč v Praze budeme kandidovat proti vám. Stala se z vás druhá Krnáčová, namísto řešení problému Prahy, jen kopete, reagoval místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija z ODS pro změnu primátorovi napsala, že Praha se v indexu Smart City hluboko propadá. Podle ní ji do středověku táhne spíše on.

Podle Českého statistického úřadu bylo v České republice v roce 2020 uzavřeno 45,4 tisíce sňatků. Po šesti letech, kdy jejich počet stoupal, byl loni zaznamenaný pokles o 9,5 tisíce, což však může být i důsledek omezení způsobených covidem-19. Rozvodů pak bylo 21,7 tisíc, oproti předchozímu roku je to pokles o 2,4 tisíce. Lidé se nejčastěji rozvádějí po dvou až pěti letech od uzavření sňatku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články