Lidé, kteří neprodělali covid-19, ani nejsou očkovaní, mají podle ÚZISu největší riziko nákazy

Největší riziko nákazy mají lidé, kteří si nikdy neprošli covidem-19 a zároveň nejsou očkováni. Se zjištěním přišel v úterý Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Data, která Ústav zdravotnických informací a statistiky poskytuje poslancům a senátorům, jsou jasná. Pokud je někdo neočkovaný a nikdy neprodělal covid-19, je u něho zdaleka největší riziko, že skončí s těžkým průběhem nemoci v nemocnici. Naopak největší ochranu proti nákaze mají lidé, kteří si nemocí v minulosti prošli a zároveň si nechali aplikovat vakcínu.

V nemocnici je nejvíce neočkovaných

Pirátský expert na zdravotní právo Ondřej Dostál upozorňuje na čísla, která UZIS vydal. Z nich plyne, že laboratoře zaznamenaly 7807 případů covid-19. Z toho bylo 216 lidí, kteří v minulosti již onemocnění prodělali. Nemoc byla nejčastěji zaznamenána u lidí, kteří ji nikdy neměli a nejsou vakcinovaní. Bylo jich 5180. V Česku je zhruba 6,1 milionu plně očkovaných obyvatel a 4,6 milionu neočkovaných. Lidí, kteří očkováni nejsou a nemoc již v minulosti prodělali, bylo ve statistice nakažených celkem 169.

Dále laboratoře odhalily 2411 očkovaných, kteří v minulosti covid-19 neprodělali. A jen 42 očkovaných, kteří nemoc již měli. „Na základě českých čísel, která jsou k dispozici poslancům a senátorům, nelze úplně dělat závěry, protože nemáme data, jak se testuje v rámci jednotlivých věkových skupin. Na druhou stranu skutečnost, že očkovaní lidé, kteří nemoc prodělali, jsou nejlépe chráněni, vyplývá také ze zahraničních studií,“ řekl CNN Prima News Dostál.

Dříve nemocní na JIP nejsou

Výhoda dřívějšího nakažení, případně očkování, je vidět u lidí, kteří jsou hospitalizovaní. V nemocnicích bylo 1 813 lidí, z nichž 284 leželo na JIP. Neočkovaní bez dřívější nemoci tvořili 1017 z nich. Na JIP jich lékaři museli umístit 185. Očkovaných bez minulého prodělání nemoci bylo 794, z toho 99 na JIP. Neočkovaný s prodělanou nemocí nebyl v nemocnici nikdo. Dva lidé po nemoci a s očkováním byli hospitalizovaní, ale jen na běžném oddělení.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacientka s covidem-19

Podle Dostála z dat plyne, že prodělání nemoci nejspíše chrání lépe než samotné očkování. „Ale rozdíl mezi těmi, kteří prodělali a neočkovali se, a těmi, co nemoc prodělali a očkovali se, už není tak velký. Větší je mezi těmi, kteří nemoc prodělali a neočkovali se, a těmi, kteří ji neprodělali a očkovali se,“ vysvětil Dostál.

Očkovaní potřebují třetí dávku

Epidemiolog Rostislav Maďar také souhlasí s tím, že lidé po nemoci a s očkováním jsou nejlépe chráněni. Podle něho by si proto očkovaní měli dojít pro třetí posilující dávku. „Mám velkou obavu, že po Vánocích nám velmi významně stoupne úmrtnost. Těm starším bude postupně klesat účinnost očkování, ne každý si dá posilující třetí dávku. Znovu se to zavleče do rodin a trochu se v tom zacyklíme. Stovky lidí to bude stát život, ne-li tisíce,“ varoval.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Z grafů, která na internetu z otevřených dat vytváří ČVUT a firma Profinit EU plyne, že šance neočkovaného pacienta s covid-19 na hospitalizaci je několikanásobně vyšší než u očkovaného. Data zohledňují počet očkovaných a neočkovaných a věk. Za poslední týden připadlo na 100 tisíc neočkovaných starších 80 let v nemocnici v průměru 94,5 nakažených. U očkovaných to bylo jen 27,6. V kategorii 60 až 69 let je rozdíl již více než sedminásobný.

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články