Lockdown pro neočkované skončí i v Rakousku. Experti řekli, že nedává smysl

Rakousko v příštím týdnu zruší lockdown pro neočkované lidi proti covid-19. Od 1. února má pak začít v zemi platit povinná vakcinace obyvatel nad 18 let.

i Zdroj fotografie: Pxhere
                   

Ukončení plošné uzávěry pro neočkované oznámil ve středu rakouský kancléř Karl Nehammer a ministr zdravotnictví Wolfgangn Mückstein. „Dospěli jsme k závěru, že lockdown pro neočkované v Rakousku je ospravedlnitelný jen v případě bezprostřední hrozby přetížení kapacit intenzivní péče,“ cituje šéfa rakouského resortu zdravotnictví server CNN Prima NEWS. Ministr zároveň zdůraznil, že během vánočních svátků uzávěra zafungovala.

Bez očkování nadále jen základní nákupy

Devítimilionové Rakousko přitom v posledních dnech zaznamenalo rekordy v počtu denních nákaz covidem-19. Poprvé země překročila 30 tisíc pozitivních testů během 24 hodin. Podle kancléře Nehammera to je ale v souladu s předpovídanými čísly. V příštích dvou týdnech je předpoklad až 40 tisíc nakažených za den. Aktuálně sedmidenní incidence v Rakousku přesahuje 2 tisíce nově nakažených na 100 tisíc obyvatel.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena na nákupu během pandemie

V zemi má dokončené očkování 75,4 procenta obyvatel. Pro neočkované platila v Rakousku v posledních dvou měsících přísná opatření. Bez vážného důvodu lidé nesměli prakticky opouštět svůj domov. Od pondělí 31. ledna bude tato přísná restrikce pro neočkované zrušena. Nadále ale budou smět lidé bez vakcíny nakupovat jen v obchodech nabízejících zboží pro denní potřebu. Tamní vláda chce pokračovat v uvolňování opatření.

Bude od příštího týdne vakcína povinná?

V zemi nadále platí také povinnost prokazovat se dokončeným očkováním nebo proděláním nemoci v mnoha oblastech života. Od 1. února hodlá Rakousko zároveň zavést povinné očkování proti covid-19. Jak minulý týden informovala ČTK, tamní poslanci povinnou vakcinaci schválili velkou většinou. Zákon ale bude ještě projednávat druhá komora parlamentu. V případě schválení by se Rakousko stalo první zemí v Evropě, která by takovou praxi zavedla.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Povinnost očkování má platit pro všechny nad 18 let. Vyňaty jsou jen těhotné ženy, lidé, kteří nemohou být očkováni ze zdravotních důvodu a osoby, které se v posledním půl roce z koronavirové infekce zotavily. Až do poloviny března má trvat přechodná fáze, kdy nebude povinnost vakcíny vyžadována. Pak ale bude za nedodržení povinnosti očkování hrozit vysoká pokuta až do výše 3600 eur (zhruba 88 tisíc korun).

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články