Babišova vláda chce omezit neočkované podle rakouského vzoru. Bylo by opatření v Česku nezákonné?

Vláda Andreje Babiše, která je v demisi, uvažuje nad zavedením rakouského modelu v Česku. Radikální omezení neočkovaných zhodnotili právníci, kteří mají jasné stanovisko.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Rakousko výrazně omezilo společenský život neočkovaným lidem. Pokud se člověk nemůže prokázat očkováním nebo proděláním koronaviru, nesmí do restaurace, na kulturní akce či na fotbalový zápas. Podobné opatření zvažuje i česká vláda, což potvrdil například i epidemiolog Petr Smejkal. Právníci však upozorňují, že opatření by mohlo být protiústavní.

Buď povinně, nebo bez podmínek

Právník Pavel Hasenkopf, bývalý poradce Václava Klause, na svém facebookovém profilu uvedl, že nařízení by bylo jasně protiústavní. Lékaři a epidemiologové by se podle něj neměli plést do práva. „Já jim také neříkám, jak mají léčit,“ napsal na profilu. Očkování se prý musí nařídit jako povinné, jinak vláda nesmí nic podmiňovat.

“ Epidemiolog IKEM Petr Smejkal serveru iROZHLAS.cz potvrdil, že rada jednala o zavedení rakouského modelu, kdy na…

Zveřejnil(a) Pavel Hasenkopf dne Čtvrtek 11. listopadu 2021

K plánovanému omezení neočkovaných se vyjádřil i pro CNN Prima NEWS. Hasenkopf uvedl, že v právu existuje jedno důležité slovo, a to je důvodu. „Vy víte, že ministerstvu zdravotnictví sodu zrušil už asi 20 různých opatření. Zrušil je ne kvůli obsahu, ale kvůli neodůvodnění,“ řekl právník. Právní řád prý zná povinné očkování a existují prostředky, jak lidi k němu donutit. Dokud je však dobrovolné, není možné neočkované diskriminovat.

Předpokladem je nouzový stav

Ústavní právník Aleš Gerloch potvrdil, že ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví je část, kdy při mimořádné situaci lze očkování nařídit. Sám však považuje povinné očkování za společensky a politicky nevhodné. „Žasnu, že to, co je u nás protiprávní, v okolních zemích funguje,“ okomentoval stanovisko právníků Roman Prymula s tím, že lidé v Česku vidí protiústavnost všude.

iZdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Ondřej Dostál

Server Novinky přinesl další reakce právníků, které oslovil deník Právo. Právní expert Pirátů Ondřej Dostál s politikou končící vlády nesouhlasí. Podle něj by se opatřením vláda dostala za hranu práva. Plošná a razantní opatření je možná dělat jen v nouzovém stavu,“ uvedl Dostál. S tím souhlasí i ústavní právník Ondřej Preuss. „Osobně si myslím, že by vše chtělo řádně prodiskutovat a případně radši vyhlásit nouzový stav,“ dodal právník.

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články