Zdravotníci v boji proti antivaxerům. „Neočkované nevyšetříme,“ hlásají cedule v ordinacích

Leták, který informuje neočkované, že je nevyšetří, visel v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Ta ho už nechala odstranit. Lidé si mohou stěžovat ombudsmanovi.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronaviru v Česku zpomaluje, nápor na zdravotnická zařízení je stále velký. Někteří lékaři se nehrnou do vyšetřování neočkovaných pacientů. Takový přístup řada zdravotníků kritizuje. Podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála nemocnice mohou vyžadovat od neočkovaných test, aby ochránily personál i další pacienty před šířením nákazy. Česká lékařská komora neeviduje žádné stížnosti. Naopak má desítky stížností antivaxerů z řad lékařů, kteří preferují pacienty bez očkování, píší Novinky.

Mám stejná práva jako vy

Cedule, která informuje neočkované, že je nevyšetří, visela podle CNN Prima News na třetí interní klinice pražské Všeobecné fakultní nemocnice. „Docent Zlatohlávek odmítá vyšetřit neočkované pacienty. Pouze pošleme elektronický recept. Mám stejná práva jako vy.“  Nemocnice leták už nechala odstranit. „Myslím, že to není nic důležitého a jestli to chce někdo z pacientů řešit, od toho máme ombudsmana, na něhož se mohou obrátit,“ řekl mluvčí nemocnice Michal Schneider.

Vyšetření nebylo prý žádnému pacientovi odepřeno. „V této chvíli, kdy se všichni lékaři potýkají s útoky, nechceme již tento bulvár jet,“ dodal Schneider. Zda nemocnice řešila situaci s lékařem, není jasné. Mluvčí řekl, že jde o interní záležitost. „Byť si o lidech můžete myslet, co chcete, je zkrátka nepřípustné odmítnou vyšetření. Je to prostě v rozporu s lékařskou etikou,“ prohlásil exministr zdravotnictví a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Zdravotníci jsou profesionálové

Podobný leták se objevil i v pediatrické ordinaci v Bystřici. Tamní lékařka vyzvala neočkované rodiče, aby nevstupovali do čekárny ordinace. „Děti jsou častými bezpříznakovými přenašeči tohoto onemocnění, a tak jsem se rozhodla tímto způsobem zabránit nákaze neočkovaných rodičů v mé ordinaci a snad trochu předejít dalšímu šíření mezi zdravou populací. Bohužel moje snaha byla špatně pochopena,“ cituje pediatričku Dagmaru Heczkovou televize.

iZdroj fotografie: S vědomím České lékařské komory / Facebook
Milan Kubek

Podle šéfa české lékařské komory Milana Kubka není pravda, že lékaři odmítají neočkované pacienty vyšetřit. „Zdravotníci jsou profesionálové. Ošetřují každého, ale i oni jako lidé mají právo myslet si své. Není pravda, že by neošetřovali neočkované, těch jsou plné nemocnice. Lékaři však mají svou důstojnost a nemusí strpět každý útok, který se na ně valí,“ řekl. Nenaočkovaní pacienti mohou zaznamenat tlak ze strany lékařů, aby se očkovat nechali, potvrdil Kubek.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články