Putin dělá z Běloruska evropskou Severní Koreu, myslí si experti

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že do sousedního Běloruska umístí jaderné zbraně. Letadla, která je mají nést, už mají být v zemi připravená.

i Zdroj fotografie: Пресс-служба Президента России / Creative Commons / CC BY
                   

Snahu Moskvy ovládat Bělorusko zaznamenává stále více odborníků. Jacek Raubo, který je bezpečnostním expertem, má za to, že krok šéfa Kremlu, a to ohledně jaderných zbraní, má za cíl podřízení režimu běloruského vůdce Lukašenka k vůli Ruska, píše web Express. Obranný analytik zároveň v té souvislosti varuje, že se Putin snaží v sousední zemi vytvořit podobnou situaci, která panuje v Severní Koreji. „Akce Kremlu s rozmístěním jaderných zbraní v Bělorusku je možným scénářem vybudování něčeho jako je KLDR v Evropě,“ cituje Rauba Express.

Bělorusko jako ruský vazal

Rusko může podle něj skrze Minsk vydírat svět a posilovat svou mezinárodní pozici. „Výskyt jaderných zbraní v Bělorusku je také hrou o další vazalizaci této země,“ cituje dále bezpečnostního experta server Express. V té souvislosti uvedl několik faktů, jako je například nutná trvalá ruská vojenská přítomnost v sousední zemi, ale také „větší pronikání ruských zpravodajských služeb,“ cituje Express Rauba. Dohodou o rozmístění jaderných zbraní se také Minsk vzdal možnosti prezentovat se jako neutrální země.

Raubo také připomněl, že ruská jaderná strategie se stále více podobá té severokorejské. Moskva od začátku konfliktu na Ukrajině vyhrožuje jadernými zbraněmi, protože si je vědoma své moci v tomto ohledu. I proto chce Rusko svůj jaderný arzenál rozšiřovat, jak Událost247 psaly loni v prosinci. Na světě je aktuálně 13 080 jaderných hlavic, z nichž 6 255 vlastní Rusko a 5 550 USA. Kreml má k dispozici také hypersonické jaderné zbraně. Právě s nimi vyhrožuje Západu šéf ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, píše web Daily Mail.

Hrozba ze strany Patruševa

Poznat sílu těchto zbraní mají západní státy, pokud budou pokračovat v pokusu porazit a rozdělit Rusko. „Někteří lidé na Západu mluví o pomstě, která by vedla k vojenskému vítězství nad Ruskem,“ cituje jeho slova web Daily Mail. Patrušev přitom patří k nejbližším spolupracovníkům ruského prezidenta a mluví se o něm jako o hlavě celé speciální vojenské operace na Ukrajině, jak Moskva válku v sousední zemi označuje. Nejen prohlášení o použití hypersonických zbraní proti Západu je ze strany Patruševa děsivé.

iZdroj fotografie: Фото пресс-службы Президента России / Creative Commons / CC-BY
Putin se s Patruševem zná už od 70. let, kdy spolu pracovali v oddělení sovětské tajné policie KGB v Leningradě

Web Daily Mail informuje, že šéf ruské Bezpečnostní rady v nedávném rozhovoru uvedl, že Putin hodlá ovládnout Evropu. USA si podle něj v současnosti „dělají v Evropě, co chtějí, ignorují skutečnost, že vedoucí roli na kontinentu historicky hrálo Rusko“, uvádí dále web Daily Mail. O Patruševovi se mluví jako o nástupci Putina. Jak Události247 psaly na konci února, za favorita na prezidentský úřad ho po možném převratu uvedla i britská novinářka Catherina Beltonová. Ta má pravidelný kontakt s představiteli ruských elit.

Má Putin něco za lubem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články