Udělat v dnešní době běžný nákup je velmi nákladná záležitost. Zdražování téměř všeho totiž dál válcuje české domácnosti. Teď navíc přišla další rána.
Skokově zdražují základní potraviny. Nedávno Události247 psaly třeba o tom, že se v obchodech prodává obyčejná mrkev za téměř 40 korun za kilogram. Podobné je to třeba i s další důležitou potravinou, jako je rýže. Informovali jsme o tom v červenci. Indie, která je největším světovým vývozcem rýže, totiž zakázala její export.
Prasat je málo, zákazníci volí alternativy
Už několik měsíců náhle roste také cena vepřového masa a je tak možné, že oblíbené vepřo-knedlo-zelo už si budeme dopřávat jen výjimečně. Důvodů je hned několik, píše web CNN Prima News. Patří mezi ně i tlak politiky Evropské unie na snižování emisí a omezování chovů. V České republice je přitom vepřové maso nejprodávanější. Teď však jeho spotřeba začíná klesat a zákazníci si v obchodech začínají vybírat jiné druhy masa.
Podle ekonoma Lukáše Kovandy se cena vepřového zvyšuje také kvůli vysokým nákladům na energie. „To z dovozu také zdražuje, ale cenové tlaky v západních zemích jsou i kvůli například vyšší dotační podpoře pro tamní zemědělce méně palčivé. Navíc růst cen energií typu plynu výrazněji dopadl na zemědělce ve východní části EU, která je, respektive byla na Rusku více závislá jakožto na jejich dodavateli,“ uvedl ekonom pro CNN Prima News.
Budoucí ceny za vepřové maso zákazníky nepotěší
Ceny potravin v Česku budou po zbytek roku dál klesat, řekla pro web iDnes prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Výjimkou je podle ní ovšem právě vepřové maso, protože jeho cena se řídí podle německé burzy, kde pořád roste.
„Vepřové je jediné, které soustavně zdražuje, a výhled není dobrý. Vepřového je v Evropě nedostatek. Po covidu se řada chovů zavřela nebo omezila provoz, třeba Španělsko a Německo. Je problém s krmnými směsmi, které se dovážely z Ukrajiny, a není čím krmit. Je velká poptávka a malá nabídka, vepřové bude dál zdražovat,“ řekla Večeřová pro iDnes.
Už v zimě oznámil Český svaz zpracovatelů masa, že ceny výrobců vepřového masa jsou na dosavadních maximech, připomíná iDnes. Zároveň klesají stavy chovů. Na trhu je větší poptávka po vepřovém mase, než jsou zemědělci a zpracovatelé schopni nabídnout. „To pro nás není moc dobrá zpráva, buď omezíme nabídku jídel s vepřovým masem, nebo budeme muset opět zvednout ceny, což se zákazníkům líbit nebude,“ řekl Událostem247 Karel Houska, který provozuje restauraci v centru Brna.