Pokud si rádi kupujete k jídlu ryby a myslíte si, že jíte zdravě, možná jste na omylu.
Záchyty závadných potravin nejsou v poslední době ničím neobvyklým. Nejvíce se týkají právě masa. Na Událostech247 jsme psali například o tom, že na českém trhu se už několikrát objevilo kuřecí maso kontaminované bakteriemi rodu Salmonella, většinou bylo dovezené z Polska. Psali jsme také o tom, že už dříve inspekce odhalila dvě šarže zmrazeného kuřecího masa se salmonelou a tato závadná potravina pocházela z Ukrajiny.
Nejvíce nebezpečí číhá v drůbežím mase
Státní zemědělská a potravinářská inspekce už dříve varovala také před hluboce zmrazenou tříkilovou husou, kterou prodávali v obchodním řetězci Kaufland. Podle inspektorů byla také v této potravině zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza. Bakterie, které způsobují tuto nemoc, obsahovalo také další drůbeží maso dovezené do Česka z Maďarska. Šlo o mražená husí prsa a kachnu z Kauflandu a Albertu.
Bakterie salmonella je přitom nebezpečná – způsobuje úporné zvracení a průjem a může vážně ohrozit především malé děti a starší nebo nemocné osoby. Kromě jiného většinou způsobí dehydrataci a ve vážnějších případech to může skončit až pobytem v nemocnici. Stačí přitom jen ochutnat jedno sousto a už vám může být pořádně zle. Nízká teplota v mrazáku navíc tyto bakterie zničit nedokáže, takže ani kdybyste v něm měli maso třeba rok, bakterií se nezbavíte.
Rybí maso bylo plné červů
Nebezpečí ale mlže číhat také v rybím mase. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce varují před výrobkem Hejk uzený vakuově balený, který prodávali v obchodním řetězci Tesco na Praze 10. Pokud jste si toto maso koupili, určitě ho nejezte a rovnou ho vyhoďte do koše. Ve výrobku totiž byla zjištěna přítomnost parazitických červů Anisakidae. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři.
Na trh k lidské spotřebě nesmějí být uvedeny produkty rybolovu, které jsou viditelně napadeny parazity, dodává web. Šlo o výrobek od firmy Rybářství Chlumec nad Cidlinou šarže L: 240401 a datem minimální trvanlivosti do 12.2.2024. Je proto možné, že by někteří zákazníci mohli toto maso ještě mít doma v mrazáku. „To je zase další věc, kterou si nebudu kupovat. Pro maso už po těch zkušenostech chodím jen k farmářům, takže i když je to drahé, tam snad ta kvalita je,“ řekla Událostem247 paní Mirka.