Čeští zemědělci se letos potýkají s neobvyklými výkyvy teplot. Aktuálně kvůli tomu výrazně zdražila jedna z oblíbených potravin mnoha Čechů.
Kvůli slabým sklizním, které jsou zapříčiněné extrémními výkyvy počasí, v poslední době zdražovalo hned několik druhů ovoce a zeleniny. Události247 například psaly o rostoucí ceně oliv a z nich vyráběného olivového oleje nebo pomerančů a pomerančových džusů. Aktuálně se tento problém týká další oblíbené potraviny, na kterou spousta Čechů v letním období nedá dopustit.
Kvůli počasí zdražují i potraviny v Česku
Letošní dubnové mrazy ve velkém postihly zejména české pěstitele jablek a vinné révy. Jak informovaly Události247, někteří ovocnáři zaznamenali ztráty v rozsahu 90 až 100 procent. Bohužel, jarní mrazivé počasí negativně ovlivnilo i další oblíbené potraviny. Jedná se o jahody.
Jak píše web ČT24, v letošním roce se Češi musí připravit na zdražení této potraviny až o 50 procent. To dokládají i reálné případy z praxe. Třeba jahodová farma v Kunraticích letos kilogram tohoto ovoce zdražila z loňských 126 korun na 186 korun. Obecně pak nejvyšší hranice cen mohu dosahovat až 250 korun za kilogram již nasbíraných jahod, klidně i 100 korun pak lidé zaplatí za jahody, jež si sami nasbírají, dodává server iDnes. Je tak možné, že mnozí lidé si již jahody nebudou moci dovolit kupovat tak často, jako dřív.
Nejdřív mráz, potom velké teplo
Mráz poškodil skutečně velkou část úrody. Někteří pěstitelé ztráty odhadují ve výši 40 až 50 procent. Jinde jsou odhady ještě pesimističtější. Například na středočeská farma Vraňany mráz podle serveru iDnes způsobil ztráty ve výši 70 procent. Aby toho pak nebylo málo, nedlouho po mrazech v Česku pro změnu zavládly velmi nadprůměrné teploty, které způsobily další výkyv. Tím je neobvykle brzká sklizeň této potraviny.
Jak uvádí web TN, mnohé jahodové farmy zahájily sezónu s dvoutýdenním předstihem, tedy v polovině května. Lidé, kteří na tuto potravinu nedají dopustit, by tak rozhodně neměli otálet. Jak totiž dodává server Kupi, vzhledem k nižší úrodě se zkrátí i doba sklizně, zejména pak samosběrů. Kdo tedy nechce sezónu jahod promeškat, měl by si pospíšit.