Stále častěji se stává, že se v obchodech prodávají zdraví nebezpečné potraviny. Mezi nejčastější záchyty patří maso a uzeniny.
To, že jsou Češi milovníky uzenin, není žádnou novinkou. Pokud máte rádi salámy, párky a další podobné pochoutky, buďte ovšem při jejich nákupu opatrní. Stále častěji se totiž stává, že je zákazník poté, co si doma zboží vybalí, nepříjemně překvapen. Události247 psaly například o salámu Vysočina, u kterého se pod neporušeným obalem na povrchu vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy.
Závadné uzeniny se prodávaly ve třech krajích
Nedávno jsme informovali také o tom, že Státní veterinární správa nedávno nařídila stáhnout z prodeje párky vyráběné společností Agroinvest Bobrová. Obsahovaly totiž nebezpečnou bakterii Listeria monocytogenes. Lidé je mohli koupit v prodejnách výrobce na Vysočině. Před nedávnem se v obchodech objevily další zdraví nebezpečné uzeniny. Prodejci je nabízeli v Jihočeském, Zlínském a Moravskoslezském kraji, upozornil web TN.
Bylo proto nařízeno stažení výrobků z trhu a pozastavení jejich výroby. Spotřebitelé, kteří mají uvedené výrobky doma, by je rozhodně neměli konzumovat a mohou je vrátit zpět do prodejny. Celkem se jednalo o více než 100 kilogramů závadných uzenin. Jak Státní veterinární správa informovala, vyšetření ve Státních veterinárních ústavech prokázala přítomnost listérií.
Zkontrolujte si, co máte v ledničce
Ve Zlínském kraji se jedná o Míškovickou zvěřinovou klobásu, výrobcem je firma VENISON CZ s.r.o. Datum výroby této klobásy je 17. 5. 2024, spotřeby pak 24. 6. 2024. Celkem bylo této klobásy prodáno 30 kilogramů. Z okresu Opava v Moravskoslezském kraji je prodávaná Vršovická tlačenka světlá. Tento masný produkt byl vyrobený 20. 5. 2024 a spotřebu má do 6. 6. 2024. Celkem se prodalo přes 30 kilogramů.
Další nebezpečné zboží prodávali na jihu Čech. Tentokrát jde o klobásu Svatého Sebastiána, výrobcem jsou Jatka Lišov na Českobudějovicku. Datum výroby bylo 16. 5. 2024, spotřebovat by se měly do 20. 6. 2024. Mezi zákazníky se dostalo zhruba 50 kilogramů tohoto výrobku. „Já to říkám pořád, v poslední době je opravdu lepší nakupovat tyto výrobky u farmářů, tak snad žádné zdravotní riziko nehrozí,“ řekla Událostem247 paní Kateřina z Třebíče.