Čokoláda patří mezi oblíbené mlsání mnoha Čechů. Její cena ale v poslední době letí vzhůru. A výrobci hledají způsoby, co s tím.
O tom, že kakao a z něj vyráběné produkty, například čokoláda, v poslední době astronomicky zdražují, psaly Událsosti247 již dříve. Cena kakaa na burze nedávno překročila hranici 12 tisíc dolarů za tunu, jak vyplývá z dat na webu Kurzy. A podle všeho se na lepší časy neblýská. Je tedy možné, že čokoláda bude v budoucnu nahrazena jiným typem sladkostí a oblíbené tabulky tradiční hnědé čokolády nadobro zmizí z obchodů.
Zdražování čokolády neustává
Za růstem ceny kakaa stojí mnoho faktorů. Tím hlavním jsou klimatické změny, především vlny veder a sucha, píše server Blesk. To má v kombinaci se škůdci za následek mimořádně špatnou úrodu, se kterou se aktuálně zemědělci potýkají. A ruku v ruce s nedostatkem této suroviny pak jde i zdražování výrobků, v nichž se kakao používá. Třeba čokolády.
Jak uvádí web Novinky, již nyní cena čokolády stoupá. V dubnu se v Česku meziročně zdražila o 9,2 procenta a cena 100gramové tabulky této pochoutky se tak vyšplhala na průměrných 27 korun. Tento trend má podle všeho má pokračovat i nadále. A když se k tomu pak přidá i drahý cukr, jehož cena rovněž stoupá, může se z čokolády brzy stát luxusní zboží pro bohaté. Mnozí výrobci tak hledají alternativní způsoby, jak kakao či třeba cukr nahradit.
Menší balení i jiné složení
Osvědčeným trikem, jak neviditelně zdražit, je snížit velikost balení. A právě k tomuto kroku se mnozí uchylují. Jak dále uvádí web Novinky, v regálech obchodů se již objevují čokolády o hmotnosti 95 nebo 87,5 gramu. To však není jediný způsob, jak se producenti s drahým kakaem vypořádávají. Někteří čokoládovou hmotu nahrazují jinými složkami, třeba karamelem, dodává web iRozhlas.
A pak jsou zde také snahy o to, jak originální recepturu čokolády úplně proměnit. Například švýcarští vědci aktuálně vyvíjí speciální čokoládu, k jejíž výrobě místo cukru používají rostlinný odpad, konkrétně dužinu a šťávu z kakaových bobů, píše web iDnes. Tato čokoláda má být údajně jak zdravější, tak šetrnější k životnímu prostředí. V budoucnu se tak může stát, že tradiční čokoláda, tak jak ji dnes dobře známe, z obchodů zkrátka zmizí.