To, že jsou Češi milovníky uzenin, není žádnou novinkou. Horší však je, že kvalita tohoto oblíbeného zboží v obchodech prudce klesá.
Pokud máte rádi salámy, párky a další podobné pochoutky, buďte při jejich nákupu opatrní. Stále častěji se totiž stává, že je zákazník poté, co si doma zboží vybalí, nepříjemně překvapen. Velmi oblíbené jsou třeba párky. Psali jsme, že v Kauflandu v Chrudimi objevily kontroly Hot Dog párky od výrobce Uzeniny Příbram. Byly však oslizlé, lepkavé a celkově zapáchaly po kažení.
Párky smrděly a byly zelené
Nedávno jsme psali také o tom, že Státní veterinární správa nedávno nařídila stáhnout z prodeje párky vyráběné společností Agroinvest Bobrová. Obsahovaly totiž nebezpečnou bakterii Listeria monocytogenes. Lidé je mohli koupit v prodejnách výrobce na Vysočině. Před nedávnem se v obchodech objevily další zdraví nebezpečné uzeniny. Prodejci je nabízeli v Jihočeském, Zlínském a Moravskoslezském kraji.
Kontroly se zaměřily také na oblíbené frankfurtské šunkové párečky, které prodávali v prodejně THI NGOC NGUYEN v Přerově. Výrobcem této uzeniny byla firma H+H s.r.o. Šarže výrobku byla L0954056285. Párky zapáchaly po kažení a měly nazelenalou barvu. Vzorek byl odebrán z načatého balení. Při kontrole přitom nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce o tom informuje na svém webu.
Velmi nebezpečný jed
Web Dáma radí, kdy už uzeniny určitě nekonzumovat. Jakmile začnou mít na povrchu lepkavou vrstvu, je nutné je okamžitě vyhodit. Zkažené šunky a salámy zase začnou pouštět nakyslou tekutinu. Párky, které už nejsou vhodné ke konzumaci, bývají scvrklé. Stejné to je i s divným zápachem, který by uzeniny a maso mít určitě neměly. Zkažené salámy poznáme podle toho, že se na nich zvenku začne objevovat plíseň.
Při konzumaci uzenin je třeba dát pozor na klobásový jed, který je označovaný jako botulotoxin nebo botulin. Objevit se může třeba v nevhodně skladovaných uzeninách. Botulotoxin je jeden z nejsilnějších paralytických jedů vůbec a způsobuje dočasnou obrnu různých svalů, vysvětluje web Vitalia. Prevenci před otravou představuje dozor nad dodržováním předepsaných postupů při výrobě masových, rybích a zeleninových konzerv, a nad jejich správným uskladněním.