EU řekla: Benzín a nafta budou nově stát přes 50 Kč za 1 litr. Čeští řidiči zuří a ptají se, kde na to máme vzít peníze?

Již zhruba za 2 a půl roku by mohly ceny pohonných hmot výrazně narůst. Řidičům nejspíš nezbude, než se s tím smířit.

i Zdroj fotografie: Santeri Viinamäki/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

V současné době si Češi na ceny pohonných hmot rozhodně nemohou stěžovat. Jak vyplývá z údajů uvedených na webu Kurzy, benzín i nafta již zhruba od začátku května zlevňují a aktuálně se prodávají za částky okolo 38 korun, respektive 36 korun za litr. V budoucnu už však řidiči nejspíš takovéto ceny na stojanech čerpacích stanic neuvidí. Pohonné hmoty totiž čeká výrazné zdražení.

Za všechno mohou emisní povolenky

Očekávané masivní zdražení by mělo nastat od roku 2027. V tu dobu totiž začnou platit nové emisní povolenky, které schválila Evropská unie. Jak píše web Echo24, nově se budou povolenky vztahovat i na paliva pro osobní dopravu nebo vytápění domů a bytů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Benzín a nafta by se v budoucnu mohly prodávat i za částky okolo 50 korun za litr

Systém povolenek je jednoduchý: Čím větší je o ně zájem, tím vyšší je jejich cena. Ačkoli EU tedy očekává, že částka za jednu povolenku by mohla být okolo 45 eur, podle odhadů řady odborníků se může vyšplhat až na několikanásobek. Třeba i 200 eur, v krajním případě dokonce až 300 eur, jak píše web Echo24.

Benzín a nafta mohou stát 50 korun i více

Od výše cen emisních povolenek se pak bude odvíjet i cena pohonných hmot pro koncové zákazníky. Pakliže by šlo vše podle původních plánů EU a povolenky by stály zmíněných 45 eur, zdražily by pohonné hmoty zhruba o 2,50 koruny na litr, jak již dříve psaly Události247. Při částce 200 eur za povolenku už by ale bylo zdražení v řádu 53 centů za litr nafty a 47 centů za litr benzínu, uvádí server Echo24. To by benzín zdražilo o více než 13 korun a naftu zhruba o 12 korun. Reálně by se tak částky mohly pohybovat okolo 50 korun za litr pohonných hmot.

1 litr nafty či benzínu bude nově stát 75 Kč. Na nové ceny pohonných hmot nejsou Češi připraveni. Brzy je to naprosto zruinuje

A některé odhady jsou ještě pesimističtější. Události247 například nedávno psaly o německé studii, podle které by se ceny za benzín a naftu mohly vyšplhat dokonce až na 75 korun za litr. Mnozí lidé se tak nejspíš již nyní děsí toho, kde na ta budou brát peníze. Nejspíš jim ale nezbude než se s novou situací popasovat, anebo se luxusu v podobě vlastního auta zkrátka vzdát.

Máte obavu ze zdražování pohonných hmot? Napište nám to do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články