Lidem, kteří jsou pojištěni u VZP právě chodí falešné zprávy. Po jejich přečtení přichází o všechny své peníze

Rozpoznat podvodné praktiky kyberzločinců není snadné. Aktuálně se o tom mohou přesvědčit klienti VZP, kterým chodí podvodné zprávy.

i Zdroj fotografie: Maurizio Pesce/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Podvody cílící na klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nejsou žádnou novinkou. Události247 již v minulosti upozorňovaly na falešné SMS zprávy, které vypadaly jako by pocházely z VZP, ve skutečnosti ale byly podvodné. A nyní kyberzločinci na klienty této známé české pojišťovny útočí znovu. V ohrožení je přitom obrovská skupina lidí. VZP je totiž největší pojišťovnou v Česku a má více než 6 milionů klientů, jak píše web Novinky.

Lidé pojištění u VZP by se měli mít na pozoru

Jak píše web ČT24, aktuálně podvodníci využívají falešné WhatsAppové zprávy. Průběh podvodu je však podobný jako u SMS zpráv. Lidem přijde zmíněná zpráva tvářící se jako oficiální komunikace VZP. Jedná se o lákavé finanční výhody či vrácení peněz za zdravotní pojištění. V textu zprávy je pak obsažen odkaz, který vede na falešný web. I ten věrně napodobuje stránky pojišťovny a na první pohled nevypadá nijak podezřele.

Pozor: Jste klienty VZP? Hrozí vám, že během chvíle přijdete o všechny své peníze

Webové stránky dále lidi navádí k tomu, aby zde vyplnili své osobní údaje, píše díle server Peníze. Jen po registraci prý lidé dostanou slíbené peníze. Ve skutečnosti je ale tato falešná registrace může o jejich úspory připravit. Ty, kdo si zaslanou zprávu na WhatsAppu přečtou, na odkaz kliknou a poté vyplní své citlivé údaje, totiž podvodníci oberou o jejich peníze.  

Rozpoznat podvod není vždy snadné  

Zločinci používají sofistikované metody, aby běžní lidé podvod nerozpoznali. Velmi osvědčené se zdá být napodobování různých důvěryhodných institucí, ať už se jedná o pojišťovny, banky nebo státní úřady. To ale není všechno. Jak píše web ČT24, například v popsaném případu VZP podvodníci využívají jako profilovou fotku u svého čísla obrázek fiktivního zaměstnance, který vypadá jako pravý.

iZdroj fotografie: Luisella Planeta/ Creative Commons / CC-BY-SA
Rozpoznat, že se jedná o podvod, může být mnohdy velmi obtížné

Jak navíc dodává web ČT24, zločinci umí napodobit i telefonní čísla různých institucí, takže poznat, že volá podvodník, skutečně není snadné. Lidé by tak měli být velmi obezření a pakliže mají jakoukoli pochybnost, měli by raději zavolat na oficiální číslo dané instituce a zeptat se, zda se skutečně jedná o oficiální a pravou komunikaci, anebo je to podvod.

Dostali jste někdy falešnou zprávu od podvodníků? Podělte se s námi o své zkušenosti v kamenářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články