Policie začala ve velkém Čechům brát řidičské průkazy. A to rovnou na místě. Za časté prohřešky půjdete domů po svých

Myslíte si, že přijít o řidičák není jen tak jednoduché? Díky novým pravidlům už teď stačí jen velmi málo.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Řidiči se letos dočkali několika novinek. Jak od nás také víte, od 1. ledna 2024 už u sebe například nemusí mít fyzicky řidičský a dokonce ani technický průkaz. Policisté si oba doklady dokážou online ověřit na základě identifikace řidiče. Od června už není potřeba ani předkládat zelenou kartu. Platnost pojistky si policisté ověří online.

Policie vše prověří online

Jistým způsobem to nahrává také řidičům. V okamžiku, kdy se dopustí přestupku a hrozí jim zabavení řidičského průkazu, často zkouší různé finty, jen aby o něj nepřišli. Jak jsme upozornili, někteří z nich si dokonce myslí, že když ho „zapomenou“ a fyzicky neodevzdají policistovi přímo na místě, mohou v klidu jezdit dál. Policisté však díky databázi spolehlivě uvidí, jak na tom řidič s doklady je.

Změny pro majitele řidičských průkazů 2024: Policie důrazně varuje, spoustě Čechů nově hrozí zákaz řízení

Aby šoféři o své doklady k řízení vozidla nepřišli, měli by se vyhnout odmítnutí testu na přítomnost omamných a návykových látek nebo jízdě s vozidlem, na které nemají řidičák, připomíná web iDnes. Od nového roku je ovšem potřeba dávat si pozor i na rychlost. Policisté totiž mohou na místě zabavit řidičák i ve chvíli, kdy ji v obci překročíte o 40 km/h a více nebo mimo obec o 50 km/h a více. Takových řidičů bylo od nového roku k polovině letošního května 603.

Za porušení nařízení hrozí vysoké pokuty

Pokud se do situace, kdy vám policisté na místě zabaví řidičák dostanete, musí vás z místa někdo odvézt. Na místě od policejní hlídky dostanete potvrzení o zadržení průkazu a od správního úřadu vám později přijde oznámení o zahájení správního řízení. Jeho výsledkem bývá také úřední odebrání řidičského průkazu, píše dále iDnes. V případě, že byste potom dál jezdili bez papírů, si však připravte pořádný balík peněz.

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Velká spousta řidičů ani neví o tom, že jim policie může jejich průkaz odebrat

Když vás zastaví policejní hlídka, znovu se dostanete ke správnímu úřadu, který vám udělí pokutu od 7 000 do 25 000 korun a k tomu ještě čtyři trestné body. Už vydaný zákaz řízení se vám navíc posune o dalších šest až 18 měsíců. „Jeden můj známý jezdil často pod vlivem, od nikoho z nás si nedal říct. Jezdil pak dalšího půl roku bez řidičáku, který mu zabavili, než ho opět chytila policie. Pak už si šel na pár měsíců sednout do vězení,“ řekl Událostem247 pan Mirek z Hodonína.

Nosíte u sebe vždy řidičský průkaz? Můžete nám to napsat v diskuzi pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články