Někteří senioři budou od státu nově dostávat 13. důchod. Jsou z toho naprosto nadšeni

13. důchod je snem mnoha penzistů. A pro některé se možná v budoucnu stane realitou.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Jakékoli navýšení důchodů je pro seniory důvodem k radosti. Může se jednat o valorizaci, zavedení nového příspěvku anebo třeba rozhodnutí, že jim bude vyplacen 13. důchod. V principu se jedná o jednorázový příspěvek, který senioři obvykle dostávají na konci kalendářního roku, podobně jako někteří zaměstnanci mohou dostávat 13. plat.

V Česku se 13. důchod nevyplácí

Debata o zavedení tohoto finančního bonusu v tuzemsku proběhla v roce 2010. Tehdy chtěli 13. důchod zavést politici strany ČSSD, jak připomínají Události247. Nápad byl však ostatními poslanci zamítnut, a tak se čeští senioři musí spokojit pouze s běžnou penzí. To ale neplatí pro důchodce ve Švýcarsku.

Rozhodlo se: Stát bude vyplácet 13. důchod. Kdo všechno bude mít na extra peníze nárok?

Jak píše web Novinky, v nedávném referendu si švýcarští obyvatelé schválili návrh, jehož cílem je zavést 13. starobní důchod. Celkem pro tento bonus hlasovalo 58,2 procenta voličů. Zároveň, celá věc přilákala neobvyklé množství lidí – do hlasování se jich zapojilo 58 procent, což je vysoko nad průměrem.

Důchod se ve Švýcarsku zvýší o tisíce korun

Jak dále uvádí server iDnes, navrhovaná změna by měla švýcarským penzistům důchod zvýšit v průměru o 8 procent. To může být ve výsledku nemalá částka. Minimální starobní důchod ve Švýcarsku totiž činí 1 225 švýcarských franků, což je asi 31 900 korun, maximální pak 2 450 franků, tedy zhruba 63 800 korun. Předpokládaný 8procentní nárůst by tak představoval navýšení o 2 500, respektive 5 100 korun.

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Zavedení 13. důchodu by jistě uvítali i mnozí čeští senioři

Celá věc však bude mít také jeden negativní důsledek, a sice dopad na státní rozpočet. Novinka, která by měla začít platit od roku 2026, by totiž podle odhadů švýcarskou státní kasu měla stát 4,1 miliardy franků, což je v přepočtu na českou měnu okolo 107 miliard korun. Kde peníze na tyto výdaje vzít, zatím navrhovatelé zákona neví. V případě, že novinka by skutečně začala platit, muselo by tak nejspíš ve Švýcarsku dojít ke zvýšení daně z přidané hodnoty, dodává web iDnes.

Byli byste pro zavedení 13. důchodu v Česku? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články