Nová cena za 1 litr benzínu a nafty: 50 Kč. Kdo odmítne zaplatit, ten bude muset jezdit autobusem

Spolu s letní sezónou se tradičně o něco zvedly ceny pohonných hmot. V budoucnu by to však mohlo být ještě o dost horší.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

O tom, že mnozí se snaží hledat různé cesty, jak na nákupu pohonných hmot ušetřit, psaly Události247 již dříve. Oblíbenou strategií je například jezdit tankovat na levnější benzinky do Polska. Jak to tak vypadá, potřeba hledat úsporné varianty bude v blízké době čím dál nutnější. Blíží se totiž výrazné zdražení benzinu a nafty. Raději si tedy natahujte „levné“ palivo do zásoby, ať pak nemusíte chodit pěšky nebo jezdit autobusem.

Zdražení až o 15 korun, říká ekonom

Psali jsme také o nových emisních povolenkách ETS2, které schválila Evropská unie. Podle původních propočtů měly tyto povolenky, které se od roku 2027 mají vztahovatnově také na paliva pro auta, litr benzínu a nafty zdražit v průměru o 2,50 koruny. Objevují se však predikce, že zdražení pohonných hmot bude daleko markantnější. Paliva na čerpacích stanicích by v příštích letech mohla kvůli politice takzvaného Green Dealu, kterým chce Evropská unie snížit emise produkovaných skleníkových plynů, výrazně zdražit. 

Uniklo, o kolik zdraží nafta a benzín. Řízení auta bude nově jen pro bohaté Čechy. Ceny budou brutální

Takové zdražení by přitom například podle ekonoma Lukáše Kovandy mohlo dosáhnout až 15 korun na litr. Uvedl to na síti X. Green Deal, oficiálně známý jako Zelená dohoda pro Evropu, je plán Evropské unie, který má za cíl dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Zahrnuje široké spektrum opatření zaměřených na snížení emisí skleníkových plynů, podporu obnovitelných zdrojů energie, zlepšení energetické účinnosti a ochranu biodiverzity, vysvětluje web Energožrouti.

Je to hloupost, říká ministr průmyslu

Mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix pro web iDnes uvedl, že takové zdražení pohonných hmot by vyvolalo obrovskou reakci. Podle něj je potřeba si uvědomit, že cena nafty je třetina celkových nákladů na přepravu. Varoval, že kamiony vozí úplně vše, některé výrobky třeba i třikrát. A to jako suroviny, pak jako polotovary a nakonec jako výrobky. Pokud by pohonné hmoty opravdu takto razantně zdražily, nebude si je moci spousta lidí dovolit kupovat v takové míře, jako doposud.

iZdroj fotografie: Santeri Viinamäki / Creative Commons / CC-BY-SA
Benzín a nafta by mohly už brzy citelně zdražit

Ministr průmyslu Jozef Síkela však verzi o „českém Green Dealu“ odmítá. Jak píše web CNN Prima News, postavil se také proti slovům o zdražování. Je to podle něj hloupost a kdo něco takového tvrdí, neví, co je Green Deal. „Já Green Dealu až tak nerozumím, ale fakt je, že už teď je pro mne benzín docela drahý a do práce už jezdím MHD. Pokud by se ceny ještě zvedly, myslím, že autem pojedu už leda tak na velký nákup,“ popsal Událostem247 pan Jiří z Brna.

Jaký je váš názor na stávající ceny pohonných hmot a jejich případnou budoucnost? Dejte nám to vědět v diskuzi pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články