Ceny za benzín a naftu budou astronomické. 50 Kč za 1 litr bude brzy realitou

Pohonné hmoty mohou v budoucnu zdražit o desítky procent. Pro mnohé řidiče to bude pohroma.

i Zdroj fotografie: Icomparioimages/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Toho, že ceny pohonných hmot jdou v poslední době nahoru, si nejspíš většina českých řidičů již všimla. Jak píše web iRozhlas, benzín a nafta zdražují setrvale už od poloviny června. A podle všeho bude hůř. Kromě běžných výkyvů cen totiž nejspíš v budoucnu kvůli evropským zákonům nastane zdražení, jaké nemá obdoby.

Letošní léto bude rekordní

Letní zdražení pohonných hmot není nic neobvyklého. Jak loni pro web Aktuálně řekl vedoucí firmy 4Trans Jaroslav Ton, jedná se o standardní reakci na rostoucí poptávku po těchto komoditách. Podle některých však bude letošní léto pro řidiče i přesto neobvykle drahé. Web Mělnický deník dokonce píše, že může být druhé nejdražší v historii, hned po roce 2022.

iZdroj fotografie: MarkBuckawicki / Creative Commons / CC-BY-SA
Benzín a nafta nejspíš v budoucnu výrazně zdraží

To však stále nemusí být nic oproti tomu, co řidiče čeká za pár let. Jak již dříve psaly Události247, od roku 2027 totiž bude benzín a nafta pro auta a další motorová vozidla součástí systému emisních povolenek. A to může způsobit jejich nebývalé zdražení.

Benzín a nafta mohou enormně zdražit

Odhady toho, jak vysoký růst cen může ve výsledku být, se různí. Web Seznam Zprávy píše o tom, že zdražení by mohlo být ve výši 2 až 15 korun za litr pohonných hmot. To by znamenalo, že palivo by mohlo stát i více než 50 korun za litr. Aktuálně se totiž ceny pohybují okolo 37 korun za litr u nafty, u benzínu je pak cena něco přes 38 korun za litr, uvádí server Kurzy.

Uniklo, o kolik zdraží nafta a benzín. Řízení auta bude nově jen pro bohaté Čechy. Ceny budou brutální

Některé scénáře však věští ještě horší budoucnost. Události247 například nedávno psaly o německé studii, podle které by se ceny mohly vyškrábat až na 75 korun za litr paliva. A to jsou částky, které by řadu českých řidičů bezesporu položily a řízení auta by si tak jednoduše nemohli dovolit.

Jaká částka za litr pohonných hmot by pro vás byla ještě únosná? Dejte nám vědět do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články