Kdo používá internetové bankovnictví, musí zpozornět. Rozmohl se nový podvod, kvůli kterému přichází lidé o všechny svoje peníze

Nový podvod, který cílí na klienty českých bank, je skutečně vychytralý. Naletět mu může kdokoliv.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Množství různých internetových podvodů v posledních letech výrazně stoupá. Podvodníci na lidi útočí přes sociální sítě, falešné e-mailové odkazy nebo SMS zprávy. Velmi často se pak zaměřují na klienty bank, které se snaží nejrůznějšími triky přesvědčit, aby jim sdělili své osobní údaje. Aktuálně by si Češi měli dát pozor na nový podvod, který se v poslední době rozmáhá a kvůli kterému mnozí přichází o své peníze.

N tento podvod by si lidé měli dát pozor

Jen za první čtvrtletí letošního roku internetoví zloději Čechy obrali o více než 357 milionů korun, píše web Seznam Zprávy. Jedním ze způsobů, jak toho docilují, je i nový podvod, který se v českém internetovém prostředí rozmáhá. Jedná se o falešnou zprávu informující lidi o změně designu internetového bankovnictví.

Klientům českých bank hrozí, že přijdou o všechny své peníze. Ani se nenadějou a životní úspory zmizí v nenávratnu

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Lidé by měli být při zadávání svého PIN velmi obezřetní

Jednou z obětí tohoto podfuku je i muž z Teplicka, o jehož příběhu píše web Novinky. Zmíněné upozornění týkající se nového vzhledu mu přišlo na jeho mobilní telefon. Když pak kliknul na odkaz, který jej měl přesměrovat přímo do jeho aplikace internetového bankovnictví, systém po něm požadoval PIN kód. Ani po opětovném zadání kódu se však muž do bankovnictví nedostal, a tak zprávu zavřel. Až o den později zjistil, že ho zloději skrze tento podvod obrali bezmála o 40 tisíc korun.

Útoků na klienty bank je spousta

Jak letos na jaře letošního roku informoval server Novinky, v poslední době přibývá podvodných webů, jež cílí právě na klienty bank. Jak přitom již v minulosti upozornily Události247, kyberzločinci se nezaměřují pouze na některé banky, ale útočí takřka na všechny. V minulosti tak mohli na podvod naletět lidé, jež mají účet u Fio banky, ČSOB, Moneta Money Bank nebo třeba České spořitelny.

Máte účet u jedné z těchto bank? Pokud vám přijde tato SMS zpráva, během několika chvil přijdete o všechny své peníze

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Mnozí podvodníci lidi oslovují i pomocí telefonických hovorů

A jak mohou útoky vypadat? Velmi častou metodou je takzvaný pishing, tedy posílání zpráv nebo vishing, při němž podvodníci lidem volají. V obou případech je ale cíl stejný, a sice vylákat o oběti její osobní přístupové údaje k bankovnímu účtu. V poslední době se pak čím dál častěji objevuje i quishing, kdy kyberzločinci namísto falešných internetových odkazů lidem posílají QR kódy.

Stali jste se někdy terčem podobného útoku? Napište nám o tom do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články