Šest dnů v práci namísto pěti: Novinka už začala platit. Lidé zuří do běla, sedřou nás z kůže

Až 48 hodin týdně mohou pracovat vybraní zaměstnanci, kterých se týká nově zavedený volitelný šestidenní pracovní týden.

i Zdroj fotografie: Oregon Department of Transportation/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

V poslední době se čím dál častěji mluví o zavádění čtyřdenního pracovního týdne. Události247 nedávno psaly například o tom, že tuto novinku by v budoucnu ráda zavedla polská ministryně práce a sociálních věcí. Testují ji pak také mnohé soukromé firmy, a to i v Česku. Na druhé straně se však objevují i opačné tendence, a sice pracovní týden naopak prodloužit. Někteří lidé tak nově namísto pěti dnů tráví v práci dnů rovnou šest.

V Česku pracovním sobotám odzvonilo už dávno

Jak připomíná web iDnes, v Česku platí pětidenní pracovní týden již téměř 56 let. Státní vyhláška, která toto pravidlo stanovila, začala platit v září roku 1968. Většina Čechů to nejspíš považuje za pokrok a vývoj správným směrem. To však neplatí všude. Například v Řecku aktuálně stát zavedl opatření, které se v tomto duchu jeví jako spíše zpátečnické. Zavádí totiž možnost šestidenního pracovního týdne.

Čtyřdenní pracovní týden. Nově budou určití lidé v práci o den méně

iZdroj fotografie: Deskmag/ Creative Commons / CC-BY-SA
Řecké odbory novinku kritizují

Dobrovolný systém šestidenního pracovního týdne začal v Řecku platit od začátku letošního července, uvádí web Seznam Zprávy. Jako možnost tuto novinku, kvůli které budou někteří zaměstnanci v práci trávit nově i soboty, zavedla tamní vláda pomocí nového pracovního zákona. Novinka má přispět ke zlepšení problému s nedostatkem pracovníků v některých odvětvích a také pomoci lidem, kteří za své přesčasy dosud nebyli adekvátně zaplaceni.

Lidé budou za práci v sobotu odměněni

Zatímco někteří pracovníci nejspíš z novinky nadšeni nejsou, jiné možná potěšila. Za práci o sobotách budou totiž nadstandardně odměněni. Jak dále píše server Seznam Zprávy, podle zmíněného zákona mají dostávat příplatky ve výši 40 procent. A pokud by pracovní sobota vyšla na státní svátek, dostanou navíc dokonce 115 procent svého běžného denního platu.

Šestidenní pracovní týden: Lidé budou v práci o den déle. Změna už vešla v platnost

iZdroj fotografie: Aktron/ Creative Commons / CC-BY-SA
Za práci v sobotu dostanou lidé finanční bonusy

Zároveň, zaměstnavatelé by neměli šestidenní pracovní týden svým podřízeným nařizovat. Jedná se o dobrovolnou možnost, pro kterou se mohou řečtí zaměstnanci sami rozhodnout, anebo ji odmítnout. Více než 8 hodin týdně přesčasů pak pracovat nesmí.

Uvítali byste podobné nařízení i v Česku? Napište nám, co si o věci myslíte

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články