Nové nelítostné radary na českých silnicích: Pokuty budou padat jak na běžícím páse

Řidiči, kteří zamíří do tohoto českého regionu, by se měli mít na pozoru. Kontrolovat je zde bude hned několik nových radarů.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

O různých nových radarech a kamerách, jež na řidiče na silnicích číhají, informují Události247 pravidelně. Nedávno to byly například nové kamery na silnicích v Chorvatsku, Německu nebo Kuvajtu, které kromě překročení maximální povolené rychlosti dokáží odhalit i řadu dalších přestupků. A nyní by se na nové radary, i když ne tak pokročilé, měli připravit i Češi.

Na severu Čech přibývají radary ve velkém

Server TN informuje nedávném nainstalování rovnou 7 nových radarů na silnice na Trutnovsku. Jedná se o klasické radary na měření rychlosti. Všechny se nachází v místních obcích, kde mají za úkol sledovat dodržování rychlosti 50 kilometrů v hodině. A neunikne jim řidič žádného vozidla. Dokáží schopné změřit jak řidiče automobilů, tak motorek.

Nové radary na silnicích: Zjistí, jestli máme zapnutý pás, nebo používáme telefon za jízdy. Budou padat obří pokuty

iZdroj fotografie: Aktron / Creative Commons / CC-BY-SA
Radary mají měřit dodržování povolené rychlosti v obcích

Ptáte se, proč v tomto severovýchodním regionu najednou přibývá tolik měřicích zařízení? Důvodem je obava starostů místních obcí o zhoustnutí dopravy a s tím související nárůst dopravních přestupků. Na konci července totiž došlo ke spuštění nové polské dálnice S3, která vede právě až na česko-polské hranice v oblasti Trutnovska.

Nové měřiče rychlosti už jsou v provozu

Jak dále píše web TN, nové radary se nachází například v Trutnově, Zlatá Olešnici, Hertvíkovicích nebo Bernarticích. Další měřič, který v regionu již funguje, pak čeká modernizace. Lidé, kteří v oblasti žijí či se sem chystají, by se tak měli mít na pozoru. Pokuty za nedodržení nařízení jsou přísné.

Nové kamery na silnicích: Sledují, jak se v autě chováte. Kdo se bude chovat špatně, dostane tučnou pokutu

iZdroj fotografie: Policie ČR
Kdo povolenou rychlost překročí, tomu hrozí mastná pokuta

Od letošního roku totiž došlo ke zpřísnění mnoha trestů za dopravní přestupky. A to se týká také překročení povolené rychlosti. Za překročení o maximálně 5 kilometrů v obci či 10 kilometrů mimo obec hrozí řidičům na místě pokuta do 1 tisíce korun. Kdo pojede rychleji o 6 až 19, respektive 11 až 29 kilometrů v hodině, může dostat stejně vysokou finanční sankci a k tomu 2 trestné body. A ti, kteří rychlost překročí obzvlášť výrazně, o více než 40, respektive 50 kilometrů v hodině mohou dokonce přijít o řidičák, jak před časem varovaly Události247.

Přispějí podle vás nové radary ke zvýšení bezpečnosti v regionu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články