Kontroly bytů po celé ČR: Kdo nebude mít vše v pořádku, ten na to tvrdě doplatí

V některých případech může majitel bytu dokonce přijít na kontrolu i pokud nájemce není přítomen.

i Zdroj fotografie: Palickap / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Mnozí lidé mají nejspíš za to, že jakmile podepíšou nájemní smlouvu, mají byt zcela pro sebe a majitel jim do jejich domácnosti nemá co chodit. To ale nemusí být tak úplně pravda. V některých situacích totiž mohou pronajímatelé přijít na kontrolu bytu, jak již dříve psaly Události247. U koho by kontroly odhalily nějaká poškození bytu či jiná pochybení, tomu mohou hrozit problémy.

Kontroly byl měl pronajímatel předem oznámit

Jak píše web dTest, zákon majiteli pronajímaného bytu povoluje provádět kontroly, avšak pouze za předpokladu, že k tomu má oprávněný důvod. Musí tak svůj záměr přijít na kontrolu nájemníkům dopředu oznámit. Neohlášeně do bytu může vstoupit jen v krizových situacích. Může jít třeba o situace, když by z bytu vycházel kouř a nájemci by nebyli doma.

Za nefunkční zvonek na dveřích hrozí Čechům tučná pokuta. Lidé jsou rozzuřeni, jak si to jen můžou dovolit?

iZdroj fotografie: Policie ČR
V pronajatém bytě žije velká část Čechů

Existuje ale ještě druhá možnost, kdy do bytu může jeho majitel vstoupit bez přítomnosti nájemníků. Jde o situace, kdy nájemce odjede na déle než 2 měsíce pryč. V takovém případě by o tom měl dát pronajímateli vědě. A zároveň by mu měl dát kontakt na člověka, který by mu v případě potřeby umožnila vstup do bytu. Pokud tak ale neučiní, pronajímatel může po dobu jeho nepřítomnosti do bytu vstoupit i sám. A stejně tak může na neohlášenou návštěvu přijít v případě, že by v bytě po tu dobu bydlel někdo jiný, komu by ho ale oficiálně nepronajímal.

Časté návštěvy mohou být obtěžující

Frekvenci návštěv by si obě strany měly ideálně dohodnout předem. Třeba v nájemní smlouvě. Pokud bude majitel bytu chtít na kontroly chodit příliš často, aniž by k tomu byl nějaký reálný důvod, může to být pro nájemce obtěžující. A pakliže by jim tyto nevyžádané návštěvy způsobovaly opravu významné obtíže, mohou dokonce požadovat slevu na nájmu, píše dále server dTest.

Každý Čech, který nepustí úředníka k sobě domů, přijde o tisíce korun měsíčně. Stát vám peníze bez diskuze vezme

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pronajímatel si může třeba ověřit, zda není vybavení bytu poškozené

Zároveň, nejen od majitele bytu může přijít nechtěná návštěva. Události247 již dříve psaly o tom, že na vstup do objektu mají právo třeba také úředníci provádějící šetření o přiznání příspěvku na bydlení. A zkontrolovat může člověka do bytu přijít i úředník z Okresní správy sociálního zabezpečení či zaměstnavatel, a to z důvodu kontroly dodržování nemocenské.

Setkali jste se někdy s tím, že pronajímatel chodil na kontroly bytu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články