Plošná změna pracovní doby: 4 dny v práci namísto pěti. Zaměstnanci si novinku vychvalují

Mnozí Češi už se v pátek nemohou dočkat víkendu. Někteří pak již v pátek víkend mají. Pracují totiž jen 4 dny v týdnu.

i Zdroj fotografie: коворкинг-пространство Зона действия/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Události247 již dříve psaly o tom, že mnoho firem ve světě testuje čtyřdenní pracovní týden. Nový koncept pracovní doby, díky kterému by zaměstnanci získali třídenní víkend, by v budoucnu možná ráda zavedla i polská ministryně práce a sociálních věcí, jak rovněž informovaly Události247. První vlaštovky se však začínají ukazovat i v Česku, kde mnohé firmy model rovněž testují.

Zkrácení pracovní doby se pro mnoho Čechů stalo realitou

Jak píše web Novinky, čtyřdenní pracovní týden již v Česku nabízí tisíce firem. I přesto se zatím jedná jen o minoritu. Jak se svém komentáři na webu iDnes uvedl ředitel společnosti Welcome to the Jungle Jan Klusoň, reálnou zkušenost s takovýmto zkrácením pracovní doby má v Česku jen asi 18 procent pracovníků. Zájem by o tom přitom mělo přes 80 procent lidí.

Čtyřdenní pracovní týden: V Česku už začal platit, ovšem jenom pro vybrané lidi

iZdroj fotografie: Deskmag/ Creative Commons / CC-BY-SA
Zkrácený pracovní týden již v Česku plošně zavedly tisíce firem

Mezi firmy, které již koncept nějakou dobu testují, patří třeba společnost Phonexia sídlící v Brně. Plošně zde kratší pracovní týden zavedli už loni a velmi si novinku pochvalují. Zkrácení pracovní doby pak mohou využít i pracovníci dalšího podniku, kde model testují, a sice firmy Digiskills, píše dále web Novinky.

Koncept má výhody i nevýhody

Důvodů, proč je čtyřdenní pracovní týden stále populárnější, je celá řada. Podle mnohých je jedním z největších benefitů zvýšená spokojenost zaměstnanců a prevence jejich vyhoření. Lidé mají více volného času a tím zároveň i vyšší motivaci poté pracovat. Zároveň, díky kratší době, kterou v zaměstnání tráví, mohou mít tendenci pracovat efektivněji a vyhnout se zbytečným prostojům.

Čtyřdenní pracovní týden v ČR: Kdy nastane a koho všeho se bude týkat?

iZdroj fotografie: Honza Groh (Jagro)/ Creative Commons / CC-BY-SA
V některých oborech, třeba ve stavebnictví, by zavedení čtyřdenního pracovního týdne bylo obtížné

I přesto jsou zde však i určitá rizika, která tento model provází. Jak upozorňuje web TN, v mnoha profesích jeho zavedení není reálně možné, respektive firmy nemají finance na najmutí vyššího počtu zaměstnanců, zvlášť pokud například své podniky provozují i v sobotu. K tomu pak koncept od všech zúčastněných vyžaduje značnou disciplínu a organizovanost. A to nejen proto, aby jejich výkon zůstal stejný, ale třeba také z důvodu koordinace komunikace, pokud již v pátek zaměstnanci nepracují.

Uvítali byste čtyřdenní pracovní týden?

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články