Konec českého platidla: Nastane 1. ledna 2025. Kdo se tomu do konce letošního roku nepřizpůsobí, přijde o své peníze

S koncem letošního roku skončí také možnost zaplatit vybrané služby tímto speciálním platidlem. Lidé, kteří ho využívali, budou muset najít jiný způsob plateb.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Události247 již dříve informovaly o konci některých českých bankovek. Jednalo se o staré typy všech druhů bankovek kromě pětitisícové, přičemž jejich platnost skončila už v létě roku 2022. Až do konce letošního června je pak bylo možné vyměnit na pobočkách bank. Nyní se blíží konec platnosti dalšího českého platidla.

Konec platidla nastane už za pár měsíců

S koncem letošního roku přestane být možné používat k úhradám kolkové známky, píše web iDnes. Lidé je využívali například k platbám soudních či úředních poplatků. Oficiálně jsou již sice zrušeny, aktuálně však ještě platí přechodné období, kdy je možné je stále používat. To však již za pár měsíců skončí a od roku 2025 toto platidlo nikdo nebude moci využít.

Konec českého platidla: Nastane ještě v roce 2024. Připravte se, tohle nebude jen tak

iZdroj fotografie: Česká pošta
Zájemci mohou kolkové známky odprodat na vybraných pobočkách České pošty

Ti, kteří mají kolkové známky stále doma a nemají jimi co zaplatit, se jich pak mohou zbavit ještě druhým způsobem. Jedná se o odprodej na pobočkách České pošty. V takovém případě si však pošta vezme za odkup poplatek 5 procent z hodnoty známek. Ten, kdo pak ani jednu možnost do konce letošního roku nevyužije, o peníze, za něž kolkové známky koupil, kompletně přijde.

Známky končí z vícero důvodů

Konec známek vláda zahrnula do sady úsporných opatření, pro něž se vžil název konsolidační balíček, uvádí dále web Deník. A proč vlastně tato platidla končí? Jedním z důvodů je fakt, že díky rostoucímu využívání elektronických a bezhotovostních plateb už jednoduše nejsou potřeba.

Konec českého platidla: Přestane být platné už v roce 2024. Nikde a nic s ním nezaplatíte

iZdroj forografie: Depositphotos
Náklady na výrobu kolkových známek byly několik desítek milionů ročně

Kromě toho byla jejich výroba poměrně nákladná. V letech 2014 až 2021 byly náklady na tyto známky téměř půl miliardy korun. Pak je zde ale ještě jeden důvod. Pomocí kolkových známek se totiž také podvádělo. Například tím, že je překupníci prodávali cizincům za vyšší částky, než byla jejich nominální hodnota.

Využívali jste někdy kolkové známky? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články