Velký český zaměstnavatel rozjel masivní propouštění. Na dlažbě skončí tisíce lidí

Několik tisíc Čechů bude již brzy bez práce. S hledáním nového uplatnění jim pomáhá úřad práce.

i Zdroj fotografie: Famartin/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

V souvislosti s propouštěním se v poslední době mluvilo o vícero firmách. Události247 například psaly o avizovaném propouštění ve firmě Zetor zabývající se výrobou traktorů. Již před několika měsíci stejný plán ohlásil státní podnik Diamo. A nyní si novou práci bude muset hledat spousta pracovníků hutní společnosti Liberty Ostrava.

Společnost se potýká s ekonomickými potížemi

O problémech severomoravské Liberty Ostrava se mluví už delší dobu. Jak připomíná web iDnes, již od konce loňského roku byli zaměstnanci společnosti doma a z důvodu překážek na straně zaměstnavatele nemohli chodit do práce. Tato situace posléze trvala řadu měsíců a vyústila až v aktuálně avizované propouštění.

Známá česká firma rozjela masivní propouštění. Na dlažbě skončí spousta zaměstnanců

iZdroj fotografie: Hynek Moravec / Creative Commons / CC BY-SA
Bez práce nejspíš skončí tisíce lidí

Jak píše server ČT24, propouštění by se mohlo dotknout až 2 600 lidí především z prvovýroby a návazných pozic. To je více než polovina z celkového počtu asi 5 000 pracovníků. Většina z nich, zhruba 2 300 lidí by měla skončit do konce listopadu, tedy již za pár měsíců. Zbylí zaměstnanci pak podle plánu skončí do ledna příštího roku.

Propouštění má pomoci zlepšit situaci firmy

Propouštění by mělo přispět nejen k ekonomické stabilizaci, ale i k celkovému snížení nákladů a zachování životaschopných provozů druhovýroby, píše dále web Echo24. Nový plán totiž počítá s uzavřením koksovny, ve které zmínění zaměstnanci pracovali. Naopak rourovna, válcovna plechu, část válcoven a další přidružené provozy by měly zůstat v běhu.

Stát se chystá vyhodit velkou skupinu Čechů z jejich zaměstnání. Hrozí i vám, že přijdete o práci? Zjistili jsme za vás

iZdroj fotografie: Czeva/ Creative Commons / CC-BY-SA
Lidem, kteří budou propuštěni pomáhá i úřad práce

Pro lidi, jež ve společnosti pracují, však bude propouštění tvrdá rána. Zatímco někteří možná nastoupí do předčasného důchodu, jiní si budou muset začít hledat nové zaměstnání. Speciální program pro účely této situace již spustil i úřad práce, který postiženým pracovníkům pomáhá s hledáním nového zaměstnání či se zařízením rekvalifikace, dodává server iDnes.

Co si o situaci myslíte vy? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články