Klienti VZP mají nárok na tisíce korun. Musí se o ně ovšem přihlásit

Spousta lidí nemá o tom, že může od své zdravotní pojišťovny čerpat nějaké benefity ani tušení.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Víte od nás, že škála benefitů je skutečně široká a zahrnuje různé věkové skupiny od novorozenců až po seniory. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP) je vůbec nejčastěji čerpaný příspěvek na pohyb, a to jak u dospělých, tak u dětí, kde může dosáhnout až 2 000 korun. Velmi časté jsou pak i příspěvky na různá očkování, které obvykle dosahují od několika set až po tisíce korun.

Je potřeba splnit určité podmínky

Mezi klienty je nejvíce využívaná právě VZP. Podmínky pro získání příspěvku se mohou u každé služby a pomůcky lišit. Základní podmínkou je bezdlužnost klienta na zdravotním pojištění. V případě některých benefitů pojišťovna také vyžaduje např. dodržování pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře. Pokud budete chtít požádat o příspěvek, VZP bude většinou požadovat doklad o zaplacení této služby.

Stát lidem v roce 2024 vezme peníze: Už se to rozjelo, o tisíce Kč přijdou miliony Čechů. Týká se to i vás?

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
VZP nabízí klientům peníze na řadu věcí

Jak pojišťovna informuje na svém webu,  o příspěvky je možné zažádat online formou, osobně, nebo prostřednictvím pošty. Online žádost se podává přes aplikaci Moje VZP. Dá se do ní přihlásit například prostřednictvím identity občana nebo přes bankovní identitu. Osobně je možné žádost podat na kterékoli pobočce VZP. K žádosti pojištěnec nesmí zapomenout doložit potřebné doklady. Jejich výčet najde na webu VZP.

Na co je možné peníze uplatnit?

V případě, že se klient VZP rozhodne pro online podání žádosti, je nutné tak učinit nejpozději do konce letošního roku. Pro ostatní způsoby podání žádosti je nutné přijít do 30. listopadu 2024. Velkou škálu příspěvků pojišťovna nabízí třeba pro diabetiky. Přispěje jim 3000 korun na ošetření nohou, jako je odborná přístrojová pedikúra, 2000 korun na rehabilitační a rekondiční aktivity, nebo 1000 korun na nejrůznější pomůcky.

Stále více Čechů mění své pojištění, přestože i ceny pojistného rostou

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Klienti se mohou u své pojišťovny informovat, na jaké benefity mají konkrétně nárok

V rámci programu péče o duševní zdraví mohou také klienti získat příspěvek až 5 000 korun na zvýšení dostupnosti psychosociální podpory. Jedná se o podporu u spolupracujícího terapeuta v rámci tohoto programu, která může mírnit nebo odstranit problém, nemoc či poruchu. Podpora může být poskytnuta prezenčně nebo online, a to individuálně, společně s rodinou či skupinově.

Věděli jste o výše zmíněných příspěvcích? Napište nám dolů do komentářů, zda jste toho už využili

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články