Vejce brzy zdraží takovým způsobem, že si je bude moct dovolit málokdo. Nová cena přijde už brzy

Lepší životní podmínky slepic budou něco stát. S blížící se změnou zákona se chystají velké změny v chovech slepic a spolu s nimi také zdražení vajec.

i Zdroj fotografie: Lauoecgoer/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Míchaná vajíčka, volská oka či buchty a koláče. To vše jsou pokrmy, která mají Češi v oblibě a kde jsou vajíčka zcela klíčovou surovinou. Vejce zkrátka používá spousta Čechů a vaření či pečení bez nich si mnozí ani neumí představit. Jejich případné zdražení je tak pro lidi zcela zásadní. Bohužel, podle všeho se zdá, že se růst jejich ceny blíží. A rozhodně nebude malý.

Vejce zdražují dlouhodobě

Události247 již dříve psaly, že za posledních 10 let vejce zdražila o 35 procent. Výrazně pak cena vzrostla v posledních 2 letech. Na jaře 2023 činilo jejich meziroční zdražení 85 procent. To zapříčinilo, že z této zcela běžné potraviny se pro mnohé lidi stala luxusní surovina, již si nemohou dovolit jíst tak často, jak byli zvyklí. A co hůř, podle všeho ještě zdražování neskončilo.

Vajíčka zdražují takovým způsobem, že si je za chvíli bude moct dovolit málokdo. Bude snad klíčová potravina výsadou bohatých?

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Vajíčka konzumuje velká část Čechů

Jak píše web CNN Prima News, již příští rok by ceny vajíček měly opět stoupnout. Důvodem je plánovaný přechod řetězců na konec prodeje vajec z klecových chovů. Oficiálně má v Česku zákaz klecových chovů začít platit až od roku 2027, připomíná server iRozhlas. Mnozí chovatelé i řetězce však na tuto změnu přecházejí již s předstihem. A zatímco pro slepice a jejich životní podmínky je to skvělá zpráva, zákazníci se musí připravit, že si kvůli tomu za vejce připlatí.

Podestýlkové chovy jsou dražší

Klecové chovy totiž patřily mezi ty nejlevnější. Podestýlkové chovy jsou náročnější na místo a další parametry. Jak již dříve psaly Události247, náklady na krmiva, energie a zaměstnance budou v těchto chovech vyšší o 10 až 15 procent. Ačkoli konkrétní částka, o kterou se vejce zdraží, zatím není jasná, že k tomu dojde je skoro jisté. Již nyní jsou cenové rozdíly evidentní. Jak dodává web CNN Prima News, aktuálně se 30 vajec z klecových chovů prodává za 65 korun, zatímco z podestýlky stojí nejméně 118 korun.

Blíží se konec prodeje vajec v obchodech: Vše se změní k nepoznání, lidé už si je nekoupí

iZdroj fotografie: Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine/ Creative Commons / CC-BY-SA
Vejce v supermarketech by se mohla skladovat až ve 24 stupních Celsia

Na závěr zmiňme ještě jednu novinku, která vejce nejspíš čeká. Týká se jejich uskladnění v obchodech. Jak uvádí web iDnes, ministerstvo zemědělství připravuje vyhlášku, podle které by se mohla zvýšit teplota, ve které lze vejce skladovat. Aktuálně je to 18 stupňů Celsia, v budoucnu by to však mohlo být 24 stupňů Celsia. To by mělo obchodům, ale také chovatelům přinést značnou energetickou úsporu.

Jak často konzumujete vajíčka vy? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články