Nemáte doma náhodou ještě staré obaly, známky či jízdní řády? Nově se na nich dá zbohatnout. Nabízí se za ně desítky tisíc Kč

Sbírat lze prakticky cokoliv. Někteří lidé tak nadšeně shromažďují třeba věci jako jsou staré skleněné lahve, jízdenky či papírové obaly.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Pro někoho zbytečný odpad, který patří do popelnice, pro jiného cenné sběratelské unikáty. Mnozí lidé doma stále mají plno starých věcí, o nichž možná ani netuší, že mohou mít vysokou cenu. Někteří sběratelé jsou ochotni dát desítky tisíc korun třeba za vybrané známky nebo staré obaly.

Tyto věci má doma na půdě spousta Čechů

Nejen známky, mince a bankovky mohou mít vysokou hodnotu. Ceněné jsou i další předměty, u kterých by to mnozí možná ani nečekali. Příkladem jsou třeba staré jízdní řády. Jak píše web TN, například rousko-uherský jízdní řád z roku 1916 se loni na jaře na aukčním portále Aukro prodal za 39 tisíc korun. Sbírka starých jízdenek od Českých drah se pak v letošním roce prodala za 20 279 korun.

Máte doma skleněné láhve? Nevyhazujte je, za jednu z nich dostanete přes 70 000 Kč

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Někdo sbírá i staré jízdenky

Překvapivě hodnotné mohou být i některé staré obaly. Třeba od žiletek. Jak uvádí web Krkonošský deník, na světě existuje asi milion druhů žiletek s obaly. Specificky českých obalů od žiletek pak existuje asi 10 tisíc druhů, řekl již dříve pro web E15 jejich sběratel Jiří Hloušek. A jakou cenu tedy mohou tyto obaly mít? Jak dodává web TN, například před 2 lety se sbírka obalů od žiletek prodala za částku 33 656 korun.

Sbírat lze prakticky cokoliv

Ve sběratelství se meze fantazii nekladou. Z těch méně tradičních sběratelských artiklů lze vypíchnout třeba staré skleněné lahve. Ano, také ty mohou mít značnou cenu. Jak nedávno psaly Události247, například hnědá lahev z Chuchelského pivovaru se v dražbě prodala za částku 71 tisíc korun. Pokud by si tedy někdo staré lahve doma schovával, může na jejich prodeji pěkně vydělat.

Známá hračka z ČSSR se dá prodat za 235 000 Kč. Kdo ji má doma, neměl by ji v žádném případě vyhazovat

iZdroj fotografie: Juan de Vojníkov/ Creative Commons / CC-BY-SA
I některé staré hračky mohou mít vysokou cenu

A vysokou hodnotu mohou mít i některé hračky. Například stará plastová Tatra 813 z bývalého Československa se nedávno prodala za více než 200 tisíc korun. Do ještě vyšších částek pak mohou jít ceny některých hraček, například vybraných figurek z Hvězdných válek. Ty obzvlášť vzácné se draží i za milionové sumy.

Máte doma na půdě schované staré věci? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články