Uživatelé Facebooku jsou v ohrožení. Během pár sekund přichází o své bankovní účty a všechny peníze na něm

Podvodníci okrádají důvěřivé lidi v celém kyberprostoru. Možná by vás nenapadlo, že se jim to daří i na sociálních sítích.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Takzvaní šmejdi jsou velice vynalézaví a mají stále nové finty, jak důvěřivé lidi obrat o jejich peníze. Psali jsme, že kromě osvědčených kanálů jako jsou SMS zprávy či e-maily, mnozí útočí také přes zprávy na Facebooku. Používají k tomu účty dalších lidí, do kterých se nabourají, takže je mnohdy velmi obtížné podvod odhalit.

Podvodníci jsou velice přesvědčiví

Zásadní je formulace zpráv, které podvodníci prostřednictvím odcizených profilů posílají. Texty jsou napsány tak, aby vyvolaly okamžitou reakci. Příkladem je otázka „Ahoj, rychle se podívej, jestli na tom videu jsi ty?“. Tento způsob láká oběti k tomu, aby klikly na přiložený odkaz. Tím však můžou do svého počítače stáhnout škodlivý software a hrozí i riziko odcizení osobních údajů. Po kliknutí na odkaz se totiž člověk ocitne na falešném webu. Může zde být například přihlašovací stránka na Facebooku nebo dokonce platební brána.

Na tenhle odkaz na Facebooku v životě neklikejte, mrknutím oka přijdete o všechny vaše peníze

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Podvodníci své oběti často kontaktují například přes SMS zprávy

Nový podvod na Facebooku je však více sofistikovaný a cílí hlavně na uživatele počítačů se systémem Windows, jak upozornil web Bleeping Computer. Šmejdi v tomto případě placenou reklamou na Facebooku propagují celou řadu falešných softwarů. Například pirátské kopie her, nástroje umělé inteligence, nebo editory 3D obrázků. Zvlášť nebezpečné jsou především falešné grafické doplňky do systému Windows 11. Říkáte si, jak podvod probíhá?

Pozor na to, co si do svého přístroje stahujete

V okamžiku, kdy uživatel Facebooku klikne na reklamu, je přesměrován na webové stránky hostované na serverech Google Sites nebo True Hosting. Po kliknutí na tlačítko „Stáhnout“ prohlížeč stáhne archiv ZIP pojmenovaný podle konkrétní položky. Například při stažení grafických motivů pro systém Windows by byl stažen soubor s názvem „Awesome_Themes_for_Win_10_11.zip“. Uživatelé však nestahují bezplatnou aplikaci, ale archiv ve skutečnosti obsahuje malware SYS01, který krade citlivé informace, píše dále web.

Facebookové odkazy, které vysávají peníze přímo z vašeho účtu. Stačí jedno kliknutí a už se vezete

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Někteří podvodníci své oběti dokonce kontaktují i telefonicky

Šmejdi se pak snadno dostanou na váš účet a ukradnou vám všechny peníze. Zdaleka však nejde o jediný typ podvodu, na který je třeba si na Facebooku dávat pozor. Události247 například v minulosti informovaly o podvodných odkazech vedoucích na falešný web řetězce Action. Nejedno nebezpečí číhá také na inzertním portálu Facebooku Marketplace. Zde se podvodníci s oblibou vydávají za kupující a nejrůznějšími technikami se od prodejců snaží získat údaje k jejich platební kartě.

Snažili se vás někdy kontaktovat podvodníci?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články