Statisíce Čechů přichází každý rok o 4 500 Kč. Ani o tom neví, ale peníze jim bez povšimnutí odchází z kapsy

V létě je teplo a dlouho světlo a tím pádem máme i nižší spotřebu energií. Zima je tu ale za chvíli a domácnosti by se na ni měly připravit.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Události247 informovaly hned o dvou avizovaných novinkách, které způsobí zdražení elektřiny a plynu. Tou první bylv červenci zavedený nový poplatek na financování Elektroenergetického datového centra. Druhou pak plán vlády ohledně navýšení plateb na činnost Energetického regulačního úřadu.

Pamatujete si ještě na „noční proud“?

Jednou z hlavních příčin blížícího se zdražení mají být vyšší ceny emisních povolenek, které ovlivňují ceny elektřiny. Jak upozornil web iDnes, jen v období od března do května povolenky zdražily z 53 do 77 eur za tunu CO2. To je nárůst o více než 30 procent. Od roku 2027 se pak emisní povolenky budou vztahovat i například na kotle na uhlí, což způsobí zdražení tohoto způsobu vytápění až o třetinu, jak psal server Novinky.

Ceny elektřiny 2024: Nedoplatíme se. Kdo si nenašetří dostatek peněz, ten bude klepat kosu

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Řada domácností může jednoduše ušetřit na energiích slušné peníze

Možná si ještě z dřívějších dob pamatujete sousloví „noční proud.“ Máme ho zažité pro označení levnější elektřiny, kterou dodavatelé nabízeli domácnostem využívajícím spotřebiče s vyšší energetickou náročností. K účtování elektrické energie za sníženou cenu docházelo obvykle v čase 20.00 až 6.00. Dnes už toto označení neexistuje a místo toho vám distributoři nabídnou nízkou sazbu za elektřinu, jak vysvětluje web společnosti ČEZ.

Jak si o výhodný tarif požádat?

Tento způsob, jak ušetřit na energiích, ovšem funguje i v dnešní době. Více než dvě pětiny domácností však o tom, že u elektřiny existuje nízký tarif, který umožňuje odebírat proud za nižší cenu, nemají ani tušení. Každá osmá domácnost, která na něj má nárok, tento tarif nevyužívá, jak upozornil web Novinky. Podle obchodního ředitele společnosti epet Romana Šmída tak přicházejí o 4500 korun. Nárok na nízký tarif mají rodiny, které vlastní bojler, elektrické topení, podlahové vytápění nebo přímotop.

Ceny energií dál trápí spotřebitele. Podle expertů se pomalu dostanou dolů, ne ale na dřívější úroveň. Jaký je výhled na letošní rok?

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Ceny energií byly velkým tématem především v roce 2022

Získat ho mohou i domácnosti s akumulačním vytápěním, nebo pokud vlastní elektromobil či tepelné čerpadlo. Jedná se o statisíce domácností v Česku, píší dále Novinky. Nízký tarif trvá podle zvolené distribuční sazby 8 až 22 hodin denně. Časy najdou zákazníci na stránkách svého dodavatele. Stačí zadat číslo elektroměru. Zákazník musí dodavatele požádat o změnu sazby. Formuláře lidé jsou k dispozici na webových stránkách dodavatelů. Distributor k tomu většinou vyžaduje revizní zprávu.

Kolik platíte za energie? Napište nám dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články