Víme, jak vysoký důchod budou mít Češi od ledna 2025. Už se o všem rozhodlo

Senioři byli v posledních letech zvyklí, že k nim vláda byla docela štědrá. V posledních měsících je tomu předně naopak.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

O tom, že čeští senioři v poslední době nezažívali zrovna lehké časy, psaly Události247 už dříve. Podíl na tom má také vládní důchodová reforma, která zásadně upravila některé podmínky a parametry. Příkladem je třeba změna valorizačních mechanismů, kvůli kterým se zpomaluje růst penzí. Důchody kvůli tomu letos vzrostly pouze o 760 korun, namísto 1770.

Senioři si při vyzvednutí důchodu připlatí

Psali jsme také o tom, že od příštího roku se dočká změny i výplata důchodů. Místo třinácti termínů v měsíci se totiž začnou vyplácet jen v sedmi, a to nejpozději do čtrnáctého dne v měsíci. Nově se také budou vyplácet vždy na kalendářní měsíc a takzvané klouzavé měsíce skončí. Výplatní termín důchodů stanovuje Česká správa sociálního zabezpečení a příjemci ho v podstatě nemohou nijak ovlivnit. 

Důchody čekají velké změny. Stát už o všem rozhodl. Senioři nedostanou peníze tak, jak jsou zvyklí

iZdroj fotografie: Policie ČR
Důchodci se v posledních letech potýkají s velkou řadou všemožných změn

Nejde navíc o první změnu, která nedávno v souvislosti s vyplácením penzí nastala. Jak již dříve informovaly Události247, od loňského září zdražilo vyplácení důchodu na pobočce České pošty. Jde přitom o službu, kterou využívají stovky tisíc seniorů. Ti všichni musí místo dřívějších 29 korun za tento úkon nyní platit 35 korun. Poplatek za výplatu se ale týká jen důchodů přiznaných od roku 2010. Senioři, kteří chtějí požádat o změnu způsobu doručování důchodu, tak mohou učinit pomocí žádosti. Postup najdete zde.

Průměrný důchod bude přes 30 tisíc

Od ledna by se měly starobní penze zvýšit v průměru o 356 korun. Přesná částka se ještě dopočítá podle vývoje mezd. Solidární pevná část penze by se měla všem zvednout o 290 korun a k tomu by měl vzrůst zásluhový procentní díl důchodu o 0,4 procenta. Psal o tom web České noviny. Podle ministra práce Mariana Jurečky se valorizace vyžádá příští rok 12,2 miliardy korun. Celkem by se mohlo na důchody vyplatit asi 705,9 miliardy.

Důchody v ČR čeká zásadní změna. Češi se nově musí zaopatřit sami, nedostanou ani korunu

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Stát rozhodl o navýšení důchodů v příštím roce

Průměrný starobní důchod od 1. ledna 2025 vzroste díky pravidelné valorizaci na 21 071 korun. Při měření růstu cen se sleduje speciálně spotřební koš seniorů. Někdy se mluví o „důchodcovské inflaci“. Konečné číslo zveřejňuje Český statistický úřad v září. Podle propočtů Ministerstva práce a sociálních věcí se průměrný starobní důchod v následujících 10 letech vyšplhá na částku 31 000 korun.

Je podle vás navýšení dostatečné?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články