O známé a oblíbené kavárně se zjistily hrozivé věci. Inspekce to tam radši hned zavřela. Jedná se o vrchol nechutnosti

Co je moc, to je moc. V jedné pražské kavárně zjistili kontroloři tak zásadní pochybení, že část provozovny museli na nějakou dobu zcela uzavřít.

i Zdroj fotografie: Palickap/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pravidelně kontrolují nejen obchody, ale také restaurace, cukrárny a další gastronomické podniky. Nedávno byli také ve známé kavárně Bakeshop, jež se nachází v pražské Kozí ulici. A tomu, co zde viděli, se nestačili divit. Pochybení byla tak závažná, že dokonce část provozovny dočasně zcela uzavřeli.

V kavárně byl nepořádek i plíseň

Jak píše server iDnes, problematické byly v kavárně hygienické podmínky. Kontroloři v provozovně, kde se produkty vyrábí, dokonce objevili plíseň a hmyz. Kromě toho zde zjistili také další nedostatky týkající se čistoty prostor a skladování potravin. To jsou přitom pochybení, jež mohou ovlivnit i bezpečnost potravin, které zde zákazníkům podávali.

O jedné z nejoblíbenějších kaváren v Česku se zjistily katastrofální věci. Chodil tam opravdu každý, tohle už je ale přes čáru

iZdroj fotografie: Palickap/ Creative Commons / CC-BY-SA
Kontroloři ročně navštíví tisíce podniků

To vše bylo důvodem uzavření části provozovny, konkrétně té, kde pracovníci vyrábí studené a teplé pokrmy a pečou místní pekařské výrobky. Druhý den pak inspektoři v kavárně byli znovu, aby zkontrolovali, zda došlo k nápravě. To se podle všeho stalo, a tak uzavřené prostory opět povolili otevřít a nadále využívat.

Problémy se týkají i jiných podniků

Jak nedávno psaly Události247, inspektoři takovýchto prohlídek udělají tisíce ročně. A jak uvádí web Deník, právě špína, hmyzí škůdci, výskyt plísní a celkově špatné hygienické podmínky bývají častým prohřeškem gastro podnikatelů. V letošním roce na tato pochybení kontroloři upozornili třeba v pražské restauraci Šenkýrna Hlubina, která musela část své provozovny na podnět inspektorů uzavřít.

Hlodavci, trus a plíseň: Česká inspekce od začátku roku uzavřela několik hospod a restaurací

iZdroj fotografie: SZPI
Inspekce často narazí na prodejny a obchody, kde jsou nevyhovující hygienické standardy

O několika případech pak v minulosti psaly také Události247. Šlo například o brněnský podnik nazvaný Zemanova kavárna a cukrárna. V místech, kde skladovali potraviny, byla plíseň a na zemi zbytky jídla. Další gastro podnik, restauraci v Dolanech u Klatov, pak loni kontroloři museli zavřít kvůli výskytu hlodavčího trusu.

Nevšivili jste někdy některý ze zmíněných podniků? Napište nám o vašich zkušenostech do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články