Kamery na silnicích se nově přesouvají. Nemáte tak šanci zjistit, kde teď dostanete pokutu za rychlost

Riziko pokuty na řidiče číhá téměř na každém rohu. Kdo se přestupku dopustí, ten pokutě neunikne.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Radary jsou úhlavním nepřítelem mnoha řidičů. A jejich počet na českých silnicích v poslední době výrazně roste. Jak píše web ČT24, čím dál více českých obcí se snaží na příliš rychle jedoucí řidiče vyzrát právě pomocí rychlostních radarů. A jak již dříve informovaly Události247, mnohdy stačí jet byť jen o pár kilometrů v hodině rychleji, a lidem do schránek zamíří dopisy s pořádně mastnými pokutami.

Radary na řidiče číhají na mnoha místech

Na místní řidiče, kteří v dané obci či městě žijí nebo jí alespoň často projíždí, si už obvykle radary nepřijdou. Lidé o jejich existenci ví, a tak si na ně samozřejmě dávají pozor. Existuje ale typ měřičů, na které jsou i místní motoristé krátcí. Jedná se o takzvané mobilní, chcete-li pohyblivé radary. Využívají je policisté v mnoha zemích, včetně Německa. Jak píše tamní web Bussgeldrechner, díky možnosti je libovolně přemisťovat je pro řidiče, a tedy i mobilní aplikace nemožné o nich dopředu vědět a připravit se na ně.

Nové kamery na silnicích odhalí každý přestupek. Řidiči si nebudou moct dovolit nejmenší přestupek, jinak dostanou pokutu

iZdroj fotografie: Aktron / Creative Commons / CC-BY-SA
Radary hlídají rychlost řidičů v mnoha českých městech a obcích

Pohyblivé radary však na řidiče číhají i v Česku. Nově jej mají také policisté ve městě Smiřice v okrese Hradec Králové, jak píše server Hradecký deník. Tamní strážníci si od jeho používání slibují zejména zklidnění dopravy a zajištění větší bezpečnosti na silnicích. Pro řidiče nicméně tato zařízení představují nebezpečí v podobě pokuty, pakliže by povolenou rychlost překročili.

S některými radary řidičům pomáhají aplikace

Alespoň v Česku však stále převažují klasické, statické radary. Ty řidičům pomáhají odhalit mnohé navigační aplikace jako je Google Maps nebo Waze, které jim kromě správného směru ukážou také umístění radarů. Jak nicméně upozorňuje server Deník, zatímco v Česku je používání těchto pomocníků povoleno, jinde za to řidiče mohou policisté tvrdě potrestat.

Za použití navigace s hlášením o radarech můžete v Německu dostat pokutu až 2500 Kč. V Belgii za to dokonce hrozí vězení

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Používání některých aplikací se řidičům v Německu může prodražit

Příkladem je již zmíněné Německo. Jak uvádí web Deník, za jejich používání motoristům v zemi hrozí pokuty dosahující až 100 eur. To je asi 2 500 korun. S použitím těchto aplikací se tak sice řidiči u německých sousedů možná vyhnou pokutám za překročení povolené rychlosti, namísto toho jim ale hrozí sankce za používání těchto aplikací poskytujících informace o radarech.

Pozorujete zvyšující se počet radarů na českých silnicích?

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články