Statisíce Čechů přijdou do konce roku o svůj řidičák. O všem se už rozhodlo

Již jen pár měsíců mnoha Čechům zbývá na to, aby napravili důležitou věc týkající se jejich řidičského průkazu. Kdo tak neučiní, může od ledna dostat pokutu.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Když se řekne, že někdo přijde o řidičák, většina lidí si jako důvod představí nějaký závažný dopravní přestupek či takzvané vybodování, tedy získání maximálního počtu 12 trestných bodů. Pak je tu ale ještě jedna možnost, a tou je vypršení platnosti. Každoročně se to děje statisícům řidičů a ani letošní rok není výjimkou. Kdo si včas nepožádá o nové doklady, může v krajním případě dostat i pokutu.

Platnost řidičáku není věčná

Jak připomíná Portál veřejné správy, dle řidičské skupiny je řidičák platný buď 5 nebo 10 let. Nejběžnější skupiny B, do níž spadají všichni řidiči osobních aut, se týká 10letá platnost. Lidé však nemusí dlouze přemýšlet, kdy si nechali řidičák vystavit a kdy tedy jeho platnost končí. Toto datum je na něm, stejně tak jako na dalších osobních dokladech, uvedeno.

220 000 Čechů přijde ještě letos o řidičský průkaz. O všem už je rozhodnuto, neudělají s tím nic

iZdroj fotografie: ŠJů / Creative Commons / CC-BY-SA
Řidičům osobních aut platnost řidičáku končí po 10 letech

Jak již dříve informovaly Události247, letos se výměna řidičských průkazů týká asi 400 tisíc motoristů. Na začátku srpna jich pak zbývalo ještě více než 260 tisíc. Možností, jak výměnu provést, je přitom několik. Požádat o vydání nových průkazů mohou lidé buď fyzicky na úřadě, anebo online pomocí Portálu dopravy.

Kdo si řidičák včas nevymění, může dostat pokutu

Nechat si propadnout řidičák se skutečně nevyplatí. Jak totiž varuje server Deník, motoristům za to mohou od policie hrozit vysoké sankce. Na místě může pokuta dosahovat 1 500 korun, ve správním řízení pak dokonce až 5 tisíc korun. Je tedy důležité si datum vypršení platnosti pravidelně kontrolovat a nečekat na poslední chvíli.

Stát už vše potvrdil: Chystá se velká změna pro majitele řidičských průkazů. V lednu 2024 to všechno odstartuje

iZdroj fotografie: Policie ČR
Za jízdu s propadlým řidičákem hrozí pokuty

A řidiče nezachrání ani výmluva, že si mysleli, že již řidičák u sebe vozit nemusí. To je sice pravda. Jak psaly Událosit247, od letošního roku už skutečně není povinné vozit s sebou fyzickou kartičku řidičského, a dokonce ani technického průkazu. Policisté si potřebné údaje najdou v online registru. Doma však motoristé platné doklady mít musí.

Kontrolujete si pravidelně platnost řidičáku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články