Češi, kteří dojíždí do práce mohou od státu získat přes 40 000 Kč. Kdo si o peníze neřekne, nedostane ani korunu

Cesty do práce musí denně absolvovat mnoho Čechů. Ne všichni ale ví, že výdaje na jízdné či pohonné hmoty jim částečně může kompenzovat stát.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Do práce denně dojíždí velká část Čechů. Podle průzkumu z roku 2019 má 55 procent lidí své zaměstnání ve vzdálenosti do 10 kilometrů od místa bydliště, což není nijak vleká vzdálenost. Průměrně však musí Češi dojíždět 18 kilometrů denně, přičemž 6 procent z nich dokonce každý den za prací cestuje více než 50 kilometrů, píše web Hospodářské noviny. Kromě času stráveného na cestě je pak takovéto dojíždění také finančně náročné. S tím však některých lidem může pomoci stát.

Mnozí lidé mohou získat příspěvek na cestu do práce

V současné době, kdy jsou ceny paliv a veřejné dopravy na vzestupu, je pro mnoho lidí dojíždění do zaměstnání stále nákladnější. Podle letošního průzkumu stojí velkou část Čechů cesty do práce okolo tisíce korun měsíčně, některé i víc, uvádí web iDnes. To pro mnohé domácnosti, které v době vysoké inflace počítají každou korunu, rozhodně není zanedbatelná částka. Existuje ale cesta, díky které stát některým lidem tento výdaj může proplatit.

Mnozí zaměstnanci se měsíčně obírají o tisíce korun, aniž by o tom věděli. Mohou si přitom zažádat o příspěvek na dojíždění do práce

iZdroj fotografie: ŠJů/ Creative Commons / CC-BY-SA
Někteří lidé do zaměstnání dojíždí hromadnou dopravou

Jedná se o takzvaný příspěvek na dojížďku, uvádí Úřad práce. Jeho získání má však několik podmínek. Získat ho mohou pouze nezaměstnaní lidé, kteří se chystají nastoupit do nové práce, kde se od nich očekává dojíždění minimálně 10 kilometrů. K tomu pak musí splňovat některou z podmínek týkající se délky jejich nezaměstnanosti či okolností ztráty předchozího zaměstnání a také typu smlouvy.

Lidé mohou získat tisíce korun

Výše příspěvku se odvíjí od vzdálenosti, ve které se jejich nová práce nachází. Za dojíždění do 10 kilometrů denně jde o maximální částku 1 tisíc korun. Pokud se místo práce nachází ve vzdálenosti od 10 do 25 kilometrů, může zaměstnanec získat příspěvek 1 500 korun. Celkem 3 500 korun měsíčně pak mohou získat ti, kteří cestují do práce 50 a více kilometrů denně. Jak nicméně psaly Události247, příspěvek lze čerpat maximálně 1 rok. Po tu dobu však vybraní Češi mohou získat až 42 tisíc korun, pakliže by po celou dobu pobírali nejvyšší možnou výši.

Češi, kteří dojíždí do práce, mají nárok na odměnu 3500 Kč každý měsíc. Kdo si o peníze neřekne, nedostane ani korunu

iZdroj fotografie: ŠJů / Creative Commons / CC-BY-SA
Každodenní cestování do práce je pro mnohé lidi velmi nákladné

Na závěr zmiňme, že zmíněný příspěvek na dojížďku není jediným způsobem, jak mohou vybraní Češi získat finanční kompenzaci za své cesty do práce. Některým z nich dopravu do práce hradí či na ni alespoň přispívá zaměstnavatel, uvádí dále server iDnes. Jedná se nicméně o menšinu a převážná část Čechů si tak tento výdaj musí platit sama.

Jak daleko musíte do práce dojíždět vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články