Poplatek za pobírání důchodu. Platit ho bude spousta Čechů. Vyhnout se tomu jde jediným způsobem

Senioři byli ještě nedávno skupinou, která dostávala od vlády pravidelně přidáno. V poslední době je to ale jinak.

i Zdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
                   

I když se důchody od roku 2024 navýšily, konkrétně o 360 korun měsíčně, jak psaly Události247, není to zdaleka tolik, kolik mnozí důchodci očekávali. Důvodem byly změny v systému valorizací, které vláda prosadila. To, jak ohledně změny valorizací rozhodla, potvrdil také Ústavní soud a nespokojení senioři tak své peníze už zpátky nedostali.

Někteří senioři přišli o peníze

Víte od nás také, že další novinka, na kterou si musí čeští senioři zvyknout, začala platit teď v červenci. Týká se důchodového spoření a mnohé zřejmě moc nepotěší. Jako důchodci totiž ztratí nárok na státní příspěvek na spoření. Současně však, pokud nesplnili minimální dobu spoření, nebudou moci přestat spořit, jinak by museli všechny peníze od státu vrátit. Tato velmi nepopulární změna nastala 1. července. 

Statisíce českých důchodců přijdou v létě 2024 o peníze. Stát už o všem rozhodl, neuděláte s tím nic

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Senioři jsou v posledních letech ve velkém víru změn

Radost seniorům neudělala ani Česká pošta. Nejen že minulý rok zrušila desítky svých poboček a lidé pak na ty zbývající museli složitě cestovat, ale zvedla ještě jeden důležitý poplatek. Senioři, kteří si pro penzi chodí na poštu, musí za výběr zaplatit místo předchozích 29 korun 35 korun. Podle vyjádření České správy sociálního zabezpečení se jedná o zvlášť stanovenou cenu, mimo standardní sazebník České pošty. O tento poplatek je pak snížena vyplacená částka. 

Kde můžete požádat o změnu

Zvýšení poplatku za výplatu důchodu v hotovosti se nevztahuje na poživatele důchodů, kterým byl důchod přiznán před 1. 1. 2010 a od 31. 12. 2009 jim nepřetržitě trvá nárok na alespoň jeden důchod, například vdovský. Nově je přiznáván po 31. 12. 2009 důchod starobní, protože výdaje za hotovostní výplatu důchodu v tomto případě hradí Česká správa sociálního zabezpečení. U důchodů přiznaných od 1. 1. 2010 musí platit náklady příjemce důchodu.

Stát: Důchody už brzy čekají obrovské změny. Připravte se, tohle nebude jen tak. Hlavně seniorům se to určitě líbit nebude

iZdroj fotografie: Česká pošta
Důchodci, kteří si svou penzi vyzvedávají na poště platí každý měsíc poplatek

Ten, kdo nechce platit poplatky za hotovostní výplatu důchodu, si může nechat posílat peníze na bankovní účet. Musí vyplnit tiskopis o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu. Vyplněný, vlastnoručně podepsaný a bankou potvrzený tiskopis je možné podat na kterékoliv pobočce sociálky. Další možností je zasílání důchodu na účet manžela či manželky. V tomto případě vyplníte tiskopis Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice.

Necháváte si důchod posílat na účet, nebo si ho vyzvedáváte na poště?

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články