Papírovým účtenkám v obchodech odzvonilo: Vláda chystá změnu, Češi budou v obchodech dostávat především digitální verzi

I když většina lidí účtenku po nákupu rovnou vyhodí, stále se najdou i tací, kteří si papírové účtenky pečlivě schovávají.

i Zdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
                   

Účtenky jsou nedílnou součástí většiny nákupů. Lidé je dostávají v supermarketech, obchodech s oblečením i dalších prodejnách. Vláda však schválila podnikatelský balíček, který zavede změnu. Lidé pak už účtenky jako doklad o svém zakoupeném zboží automaticky dostávat nebudou.

Účtenku dostane jen někdo

Ještě donedávna stát na účtenkách trval. Pomocí elektronické evidence tržeb totiž prodejcům ukládal povinnost všechny tržby řádně evidovat a vydat každému zákazníkovi účtenku. To však již neplatí. Jak psaly Události247, EET bylo s příchodem nové vlády zrušeno. Zanedlouho navíc čeká systém účtenek další změna, která však některé zákazníky nepotěší. Nově bude platit, že papírovou účtenku dostanou jen na požádání.

V obchodech se objevily velmi nebezpečné účtenky. Kdo se jich dotkne, ten dopadne špatně

iZdroj fotografie: NovýúčetPronovéÚčely / Creative Commons / CC-BY-SA
Papírovou účtenku, ať už v obchodě či restauraci, nyní dostávají lidé automaticky

Legislativní ukotvení elektronické a digitální účtenky, o kterém se ještě bude diskutovat, podle ministra průmyslu Jozefa Síkely usnadní proces nakupování. Jak píše web Novinky, digitální účtenku v jednotném formátu půjde získat například prostřednictvím aplikace, e-mailu nebo QR kódu. Proces nakupování to má zrychlit, zjednodušit a zefektivnit. Zároveň se tak zamezí situacím, kdy se účtenka vytiskne a rovnou skončí v koši, protože ji zákazník nechce.

Není to jediná novinka, kterou vláda chystá

Návrh většina prodejců vítá. Ušetří tak peníze a zároveň udělají něco pro životní prostředí. Denně totiž jedna pokladna vyprodukuje i desítky metrů účtenek, píše web ČT24. Obchody platí za tisk účtenek miliony korun, takže úspora bude opravdu znatelná. Součástí podnikatelského balíčku je kromě zavedení digitální účtenky ještě 21 dalších opatření. Jejich cílem je podnikatelům zjednodušit život, umožnit jim snižovat výdaje, šetřit čas a zvýšit produktivitu.

Konec účtenek v obchodech: Jde o nový nápad vlády. Češi zuří a ptají se, jak asi zjistíme, že nás prodavačka neobrala o peníze?

iZdroj fotografie: Policie ČR
V obchodech budou lidé nově dostávat papírovou účtenku pouze na vyžádání

V rámci digitalizace má vzniknout také portál podnikatele, upozornil web TN. Díky tomuto rozhraní si podnikatelé vyřídí spoustu záležitostí z pohodlí domova namísto toho, aby museli čekat na úřadech nebo hledat informace na jednotlivých webech úřadů. Další změnou by mělo být zavedení možnosti výplaty v cizí měně. Možné by to bylo po dohodě zaměstnance a zaměstnavatele. Pomoct by to má hlavně cizincům nebo zaměstnancům, kteří žijí v zahraničí.

Fandíte digitálním účtenkám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články