Policie varuje důchodce: Pokud k vám přijdou tito lidé na návštěvu domů, neotevírejte. Hrozí, že přijdete o desítky tisíc Kč

Senioři patří mezi nejzranitelnější skupinu obyvatel, co se týká nejrůznějších podvodů. Dokazuje to i další případ, kterým se zabývá policie.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Většina podvodů se v dnešní době odehrává v online prostředí. Psali jsme třeba o tom, jak podvodníci ve velkém rozesílají SMS zprávy, v nichž je lákají na vrácení daní, upozorňují na chyby v daňovém výkazu, vyžadují zaplacení údajných dluhů nebo slibují odměny.Lidé, kteří naletí a sdělí své citlivé údaje, pak mohou přijít o veškeré úspory.

Žena přišla skoro o 4 miliony korun

To, že jsou nejsnadnějšími oběťmi podvodníků senioři, dokázal třeba dřívější případ, který se stal na Uherskohradišťsku. Důvěřivá 65letá žena tam při domnělých investicích přišla o 3,7 milionu korun. Už v lednu totiž klikla na lákavou nabídku klamavé reklamy investiční společnosti, ve které hovořil známý politik o výhodném investování. Jak píše policie na svém webu, takzvaný deepfake ženu přesvědčil, aby se zaregistrovala v podvodném odkazu.

Varování: Přišla vám někdy tahle SMS zpráva? Její přečtení vás bude stát všechny vaše peníze

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Podvodníci často kontaktují své oběti pomocí SMS zpráv

Pak seniorce zavolal podvodník a přesvědčil ji, aby mu poskytla vzdálený náhled do svého počítače. V něm domnělý a přesvědčivý investiční poradce ženu navigoval k prvotním transakcím. Důvěřivá seniorka peníze přeposílala na různé zahraniční účty podle doporučení domnělého poradce a přišla tak o 3,7 milionu korun. Policie před podobnými podvody opakovaně varuje, ale i přesto k nim stále dochází.

Vnutili mu cetky a mezitím našli úkryt s penězi

Aktuálně policie varuje před podomními prodejci, kteří se pohybují na Semilsku.  Nedávno tam 81letého seniora obrali o veškeré úspory. Muž byl navíc natolik rozrušený, že jeho výslech museli kriminalisté odložit, popisuje web TN. K případu došlo v obci Paseky nad Jizerou. U domu, kde senior bydlí, zazvonili neznámí pachatelé a vynutili si vstup do domu. Potom seniorovi začali nabízet parfémy, hodinky, holicí strojky a další zboží.

Čechům z bankovních účtů ve velkém mizí peníze. Děje se to i vám? Chvíle nepozornosti a brzy máte zůstatek 0 Kč

iZdroj fotografie: Butz.2013 from Oslo / Berlin, NO / DE/ Creative Commons / CC-BY-SA
Důchodci by si měli dávat pozor na to, koho budou pouštět k sobě domů

Jak policie informuje na svém webu, muži po jejich odchodu sice zůstaly některé nabízené věci na stole, ale jak zanedlouho zjistil, že přišel o svoje životní úspory. Jak píše TN, na případ policii upozornily pečovatelky, které za 81letým seniorem dvakrát denně docházejí. Našly ho v opravdu zbědovaném stavu. Zdrcený muž si po otřesné události zatím nic víc nepamatuje. Nebyl schopný popsat, kolik lidí ho navštívilo, ani o kolik peněz přišel. Na případu pracují policisté obvodního oddělení v Harrachově.

Snažili se vás někdy kontaktovat podvodníci?

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články