Rozhodlo se: Jedna skupina Čechů dostane na důchodech 2025 přidáno víc než ostatní. Rozdíl bude několik tisíc korun

Kromě pravidelné lednové valorizace čeká některé důchodce také další přilepšení. Je jím zvýšení zvláštního příspěvku.

i Zdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
                   

Částka, o kterou se budou důchody českých seniorů v lednu valorizovat, je již známá. Jak psaly Události247, na důchodech mají Češi pobírat zhruba o 356 korun měsíčně víc. Díky tomu by průměrný vyplácený starobní důchod měl přesáhnout hranici 21 tisíc korun. Někteří lidé si však polepší ještě z dalších důvodů.

Vzroste i zvláštní příspěvek

Jedná se o příspěvek, který pobírají starobní a invalidní důchodci, jež se aktivně podíleli na odboji za druhé světové války, účastnili se květnového povstání v roce 1945, nebo byli soudně rehabilitováni a splňují ještě další stanovené podmínky, uvádí web České správy sociálního zabezpečení. Nárok na něj pak mají rovněž vdovy a vdovci po těchto osobách.

Právě se děje: Vláda odhalila, o kolik peněz dostanou důchodci přidáno

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Zvláštní příspěvek by měl vzrůst o 169 korun, respektive 85 korun měsíčně

A právě tento příspěvek, který zmíněným skupinám lidí stát vyplácí každý měsíc k jejich důchodu, by měl od příštího roku vzrůst. Aktuálně činí 2816 korun měsíčně pro starobní a invalidní důchodce. Pozůstalé vdovy a vdovci pak dostávají měsíčně 1408 korun. Podle návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí by se pak pro příští rok částky měly navýšit na 2985 korun, respektive 1493 korun, píše web Finance.

Někteří disidenti a účastníci odboje si již polepšili

Jak již dříve psaly Události247, od letošního března začal platit zákon, podle kterého mají bývalí disidenti z doby komunistického režimu nárok minimálně na průměrný starobní důchod. Mnozí z nich totiž kvůli znevýhodnění dřívějším režimem či nutnosti emigrovat měli nárok jen na velmi nízkou penzi. To se ale změnilo a stát jim tak již penzi dorovnává, aby dostávali alespoň zmíněný průměrný důchod.

Stát rozhodl: Všem těmto Čechům se v březnu 2024 zvýší důchod o tisíce Kč. Máte na peníze nárok i vy?

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Disidenti mají nárok minimálně na průměrný důchod

Zároveň, je možné, že nárok na tuto výhodu bude mít v budoucnu více lidí. Jak totiž píše web ČT24, vláda by ráda rozšířila okruh osob, které mohou žádat o osvědčení příslušníka odboje proti komunismu. Nově by o osvědčení za člověka mohli požádat i jeho blízcí či třeba Ústav pro studium totalitních režimů.

Souhlasíte s navýšením zvláštního příspěvku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články