Někteří Češi dostanou v příštím roce na důchodech přidáno daleko víc než ostatní. Kdo všechno má na tisíce Kč navíc nárok?

Výše důchodů se v poslední době řeší poměrně často. Některým seniorům stát ubral, jiní naopak dostávají přidáno.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

O tom, že vláda schválila od ledna 2024 zvýšení zvláštního příspěvku k důchodu, psaly Události247 už dříve. Získat ho navíc v některých případech mohou nejen starobní důchodci, ale i ti, kteří pobírají invalidní nebo vdovský důchod. Aby tuto každoměsíční odměnu dostávali, musí však splnit určité podmínky.

Kdo si tedy příští rok přilepší?

Speciální příspěvek je určen pro ty, kteří byli účastníky odboje, květnového povstání v roce 1945 nebo soudní či mimosoudní rehabilitace. Nárok na něj pak mohou mít i vdovy či vdovci po těchto osobách. „Zvýšení zvláštního příspěvku k důchodu pro účastníky odboje představuje uznání a ocenění odvážných lidí, kteří aktivně přispěli k boji za naši svobodu,“ uvedl v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí šéf resortu Marian Jurečka.

Důchody 2024: Navýší se jenom některým lidem, ostatním zbudou oči pro pláč

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Navyšování důchodů je pro seniory každoročně velké téma

Kdo přesně má na příspěvek nárok, stanoví zákon č. 357/2005 Sb. Pro osoby ve starobním a invalidním důchodu činí tento zvláštní příspěvek v letošním roce 2 816 korun měsíčně. Pro již zmíněné vdovce a vdovy je stanoven zvlášť a činí 1 408 korun každý měsíc. Tento zákon také stanoví, za jakých podmínek se příspěvek navyšuje. Ministerstvo práce navrhlo zvýšit zvláštní příspěvek pro osoby ve starobním a invalidním důchodu na 2 985 korun měsíčně a 1 493 každý měsíc pro vdovy a vdovce.

Někteří senioři dostanou o tisíce korun navíc

Jedná se tedy o zvýšení o 169 a 85 korun měsíčně. I když se vám to možná nezdá jako velká částka, za rok už to činí 2 078 a 1020 korun. Uvedené zvýšení by se mohlo podle tiskové zprávy ministerstva práce dotknout až sedmi tisíc příjemců této dávky. Náklady státu na zvýšení příspěvku se mají pohybovat kolem 14 milionů korun. Resort práce počítá s tím, že tito příjemci budou časem kvůli stáří ubývat a tím státu klesnou náklady na jeho vyplácení.

Stát řekl: Jedné skupině seniorů vezmeme část důchodu. Prostě jim každý měsíc vyplatíme méně peněz

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Důchody se plošně všem seniorům v roce 2025 navýší o několik stovek korun

Lidé by se měli těchto vyšších dávek dočkat už od ledna příštího roku. Zvláštní příspěvek je opakovanou měsíční dávkou a vyplácí se zároveň s důchodem. Není to však jediný příspěvek, o který se seniorům zvednou důchody. Navýšení jim zaručuje taky pravidelná valorizace, která jim každý měsíc přilepšuje částkou okolo 300 až 400 korun. „Já si na výši své penze nestěžuji. Celý život jsem pracovala a mám brigádu, pracuji jako prodavačka v potravinách,“ řekla Událostem247 paní Marie z Opočna.

Slyšeli jste už o výše zmíněném příspěvku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články