Kdo bude v supermarketu nakupovat příliš dlouho, ten zaplatí poplatek. Řetězce nás jdou sedřít z kůže

Možná by vás ani nenapadlo, že pokud chcete při nákupu ušetřit, měli byste ho stihnout za co nejkratší dobu a v prodejně se zbytečně nezdržovat.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Mít auto znamená mít také větší výdaje. Kromě servisu a pohonných hmot řidiči zaplatí ne zrovna malé částky také za parkování. Největší problém bývá většinou na sídlištích. Psali jsme, že pokud například parkujete na místě pro invalidy, policisté vám za to od letošního roku mohou dát pokutu až 3500 korun na místě.

Časový limit se dá v pohodě stihnout

Parkování se ovšem může stát problémem taky v případě, že zaparkujete před prodejnou, do které chodíte pravidelně nakupovat. Například obchodní řetězec Lidl nedávno překvapil zákazníky novým opatřením, které se některým nemusí zrovna líbit. Na parkovištích, která nemají závory, si totiž musí u pokladny vyzvednout parkovací hodiny. Ty zajišťují bezplatný limit pro stání 90 minut, jak upozornil web CNN Prima News.

Za parkování na špatném místě hrozí Čechům rovnou dvě pokuty. Částka se může vyšplhat až na 10 000 Kč

iZdroj fotografie: ŠJů / Creative Commons / CC-BY-SA
Parkování před Lidlem se nově některým lidem prodraží

Aby si zákazníci parkovací hodiny nezapomněli vyzvednout, upozornění na ně číhá na každém nákupním vozíku. Na to, aby nakupující toto nové pravidlo nijak neobcházeli, bude dohlížet policie. Většina zákazníků se však toho, že by za parkování před Lidlem museli platit, nemusí obávat. Zpoplatněno totiž začne být až poté, co zákazník přesáhne časový limit hodinu a půl. Pokud by se to však stalo, za každou další započatou hodinu musí zaplatit 100 korun, jak uvádí web Mapy.

Proč obchody tato opatření zavádějí?

Teď si mohou za delší parkování připlatit také zákazníci prodejen Ikea. Také toto opatření má zabránit tomu, aby na takových parkovištích stála auta těch řidičů, kteří si jdou vyřídit svoje záležitosti třeba někam do okolí. Stávalo se i to, že si někteří své vozy třeba v Praze takto zaparkovali a potom jeli dál do práce či něco vyřídit, městskou hromadnou dopravou. Většinou se jedná o šoféry, kteří nebydlí přímo v Praze. To už by se jim teď však nemuselo vyplatit.

Supermarkety v ČR zavádí novinku: Kdo si nestihne rychle nakoupit, zaplatí poplatek

iZdroj fotografie: Kucmel007 / Creative Commons / CC BY-SA
Zpoplatněné parkování zavádí nově i řetězec IKEA

Tuto novinku zavedlo konkrétně obchodní centrum Homepark na pražském Zličíně, kde má Ikea pobočku. Nově zde systém nabízí pět hodin parkování zdarma. Další započtená hodina řidiče vyjde na 50 korun. Má to ovšem jeden háček a ne zrovna malý. Pokud totiž lidé překročí bezplatnou dobu parkování, zpoplatní se jim celá doba stání, tedy včetně té, která byla původně zadarmo. Třeba za 6,5 hodiny tak zaplatí 350 korun. Výjimku mají pouze návštěvníci dětského centra Toboga.

Co si o této novince myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články