Od října 2024 platí zákaz používat na autě jeden typ pneumatik. Kdo je včas nepřezuje, bude mít problém

Kromě dodržování dopravních předpisů musí mít řidiči také v pořádku auto. Kromě dobrého technického stavu jsou velmi důležité také pneumatiky.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Jak psaly Události247 již dříve, v některých státech totiž začne od října platit zákaz některých typů pneumatik. Kdo je na autě bude mít, ten musí počítat s pořádnou pokutou. Jedná se o gumy s označením M+S, což je zkratka anglických slov mud a snow, tedy bláto a sníh. Tyto pneumatiky jsou sice určeny i pro jízdu v nízkých teplotách či na sněhu, ale nemají tak dobré bezpečnostní vlastnosti jako zimní gumy 3PMSF. 

Kde budou tyto gumy povinné

Tyto pneumatiky nebudou od zimy akceptovány například na Slovensku. Policisté budou při kontroláchvyžadovat, aby měli řidiči na svém autě pneumatiky s alpským symbolem, tedy s označením 3PMSF. Kdo toto pravidlo poruší, tomu může hrozit pokuta až do výše 40 eur, tedy zhruba tisíc korun. Od 1. října nebudou tyto pneumatiky pro zimní období uznávané ani v Německu. Tamní policisté budou za tento prohřešek moci udělit pokutu až 60 eur.

Pokuta až 10 000 Kč za zimní pneumatiky. Řidiči to často neví, ale i za správné přezutí jim hrozí pletky s policií

iZdroj fotografie: Policie ČR
Za vybrané zimní pneumatiky bude v některých zemích od října pokuta

Pokud by se auto s nevhodnými gumami stalo překážkou provozu, může být sankce dokonce až dvojnásobná. Nařízení se tedy dotkne především řidičů, kteří mají na autech starší zimní pneumatiky zakoupené ještě před zavedením povinného označení sněhovou vločkou. Pokud tyto pneumatiky nemají na bočnici symbol alpského vrcholu se sněhovou vločkou, od října s nimi na německé silnice nesmí.

V Česku se zatím podobné nařízení nechystá

Řidiči v Česku se takovýchto pokut bát nemusí. Podle českých úřadů je totiž typ pneumatik čistě národní úprava, do které by Evropská unie neměla zasahovat. Ani české ministerstvo dopravy zatím o žádné změně neuvažuje. I nadále u nás tedy platit pravidlo, že řidiči mohou mít v zimě pneumatiky s označením M+S. Pokud však cestujete do ciziny, možná byste měli pneumatiky s alpským symbolem zvážit.

Za klasické zimní pneumatiky bude policie nově rozdávat brutální pokuty. Rychle zjistěte, zda nemusíte náhodou přezout i vy

iZdroj fotografie: Øyvind Holmstad/ Creative Commons / CC-BY-SA
V Česku se zatím nic podobného nechystá

Zákon o silničním provozu předepisuje povinnost mít zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března. V tomto období musí mít vozidlo zimní pneumatiky vždy, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. V určitých oblastech ale bez zimních pneumatik není možné jezdit ani jindy. Existuje totiž dopravní značka s označením C15a Zimní výbava, jak Události247 upozornily již dříve. Řidičům nařizuje, že v daném úseku mají povinnost mít na autě zimní pneumatiky vždy.

Uvítali byste tohle nařízení i v Česku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články