Kdo si bude v autě pouštět hudbu, toho může čekat mastná pokuta. Je to vážné, doplatil na to už nejeden řidič

Muziku při řízení poslouchá velká část řidičů. Ne všichni ale nejspíš ví, že to může mít v  některých případech i určitá rizika.

i Zdroj fotografie: Fitzyraz/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Řidiči dobře vědí, že pokutu mohou dostat za celou řadu případů. Od obligátního překročení povolené rychlosti přes telefonování za volantem až po další porušení dopravních předpisů. Že by ale mohli policisté sankcionovat také to, že si motoristé za jízdy pustí v autě hudbu? I to může být v budoucnu možné.

Poslouchat při řízení hudbu může být rizikové

Události247 již dříve psaly o výzkumech, podle kterých může být poslech určitých typů muziky při řízení potenciálně nebezpečný, respektive může zvyšovat riziko vzniku dopravní nehody. Příkladem jsou například příliš rychlé skladby, jež prý zvyšují tempo úkonů řidičů. Rizikové pak mohou být i vybrané hudební žánry.

Posloucháte v autě hudbu? Pokud vás přistihne policie, riskujete tučnou pokutu

iZdroj fotografie: Michael Carmack/ Creative Commons / CC-BY-SA
Poslech hlasité hudby při řízení může snižovat bezpečnost na silnicích

A v neposlední řadě může podle některých riziko vzniku dopravní nehody zvyšovat i to, když budou řidiči poslouchat příliš hlasitou hudbu. Alespoň si to myslí někteří polští poslanci, kteří navrhli omezit hlasitou hudbu při řízení, uvádí web TN. Hlasitá hudba podle nich může přehlcovat smysly řidiče, kvůli čemuž pak není schopen vnímat zvuky z okolí, což může vést k vážným nehodám a celkově snižovat bezpečnost na silnicích.

Pokuty lze dostat i za zpěv v autě

V Polsku sice zatím zákon určující povolenou hlasitost hudby schválen nebyl. Pokud by k tomu však náhodou došlo, mohla by na tamní řidiče čekat mastná pokuta. Kde naopak za poslech hudby, respektive zpívání v autě pokutu už dostat lze, je Kanada. Ačkoli samotný poslech muziky při řízení zde nijak omezen není, řidiči nesmí být příliš hluční, aby nerušili veřejný pořádek.

Pokuta za příliš hlasitou hudbu v autě: Nejde o vtip. Nový nápad přivádí řidiče k nepříčetnosti

iZdroj fotografie: Depositphotos
Muziku v autě poslouchá mnoho řidičů

O případu, kdy kanadští policisté pokutovali muže za hlasitý zpěv v autě, psal před několika lety server TN. Za to, že si motorista zpíval svou oblíbenou písničku, dostal sankci ve výši 149 kanadských dolarů, což je v přepočtu asi 2 500 korun. Podle strážníků tím totiž muž rušil veřejný pořádek, což může být v zemi pokutováno dokonce až částkou 1 tisíc dolarů.

Posloucháte v autě při řízení hudbu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články